{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bezvizni režim zemljama Zapadnog Balkana ostaje na snazi"

S
23.5.2011. u 19:08
0
1
"Bezvizni režim zemljama Zapadnog Balkana ostaje na snazi"
0
"Bezvizni režim zemljama Zapadnog Balkana ostaje na snazi"
Evropska komisija demantovala je danas napise da se sprema ponovno uvođenje viza za neke zemlje zapadnog Balkana, odnosno Srbiju i Crnu Goru, javlja dopisnik Srne iz Brisela.
"Ne predlažemo ponovno vraćanje viza ni za jednu zemlju, pa ni za zemlje zapadnog Balkana", rekao je Srni Martin Grabjec, portparol komesara EU za pravosuđe i osnovna ljudska prava Cecilije Malstrom, koja je odgovorna i za vizni režim.

On je potvrdio da će Malstrom sutra predložiti izmjenu zakonske regulative u vezi sa vizama da bi ona bila u skladu sa promjenama nastalim nakon 2001. godine, otkad je na snazi postojeća regulativa. "Neke promjene su posve tehničke prirode, neke su važnije. Na primjer, promijenićemo definiciju pojma viza", naveo je Grabjec.

Prema njegovim riječima, u sadašnjem režimu mogla bi biti provedena eventualna suspenzija bezviznog režima, ali bi postupak trajao nekoliko mjeseci.

"Neke zemlje su tražile da se taj postupak može ubrzati u nekim vanrednim okolnostima, ali mogu sa sigurnošću reći da nismo ciljali niti jednu zemlju Zapadnog Balkana", rekao je Grabjec.

On je dodao da će se detaljnije o tome šta bi se tačno pod ovim trebalo podrazumijevati saznati sutra od komesara EU CeCilije Malstrom.

"EU ima bezvizni režim sa cijelim nizom zemalja. Ko zna šta budućnost nosi, i zemlje žele biti sigurne da mogu reagovati ako dođe do vanrednih situacija", objasnio je Grabjec.

Jedan drugi evropski sagovornik potvrdio je Srni da BiH sigurno nije pominjana ni u kakvom negativnom kontekstu kada je riječ o poštivanju standarda o slobodnom režimu putovanja.

Prema nezvaničnim informacijama, nova bezbjednosna klauzula omogućila bi jednoj zemlji članici EU, koja se osjeća ugroženom zbog ponašanja zemlje izvan EU s kojom ima slobodni režim putovanja, da privremeno i u vanrednim okolnostima suspenduje bezvizni režim toj trećoj zemlji.

Promjene u bezviznom režimu u decembru su zahtijevale Francuska i Holandija. Njima se nedavno priključila i Belgija zbog velikog povećanja tražitelja azila iz Srbije i Makedonije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: