Bruxelles
0

Ministri EU razmatrali režim viza za zapadni balkan, nema promjene

FENA
Ministri unutarnjih poslova Evropske unije (EU) u četvrtak su u Bruxellesu obavješteni o polugama i djelovanju mehanizma nadzora režima ukinutih viza EU za zemlje zapadnog Balkana, o čemu će podroban izvještaj biti sačinjen u junu.

Francuska i Holandija su na zasjedanju zatražile i da se uzme u obzir i njihov zahtjev da se na "mnogo više pripravan način, fleksibilnije i brže" donose odluke o mogućem privremenom stavljanju van snage režima bez viza, u hitnim slučajevima narušavanja obaveza koje je s tim u vezi preuzela neka zemlja zapadnog Balkana.

Francuska i Holandija, rekli su izvori zasjedanja agenciji Beta, nisu zatražile nikakvu neposrednu akciju ili odluku, ali su na umu imale prevashodno neki nagli priliv "lažnih azilanata" ili masovniji ostanak državljana zemalja zapadnog Balkana s biometrijskim pasošima u "šengenskoj zoni" EU duže od dozvoljenog roka od tri mjeseca.

Portparol evropske povjerenice za pravosuđe i unutarnje poslove Cecilije Malmström, Michele Cercone Beti je izjavio da je povjerenica Malmström ministrima EU-a obrazložila djelovanje nadzornog mehanizma, usvojenog poslije ukidanja evropskih viza BiH i Albaniji u novembru 2010. godine.

To je bio, kako je objašnjeno, i prvi od budućih redovnih pregleda pouka i iskustava iz dosadašnje primjene sporazuma EU-a sa zapadnobalkanskim zemljama o ukidanju viza za njihove državljane. Jedan zvaničnik mađarskog predsjedništva EU je novinarima saopćio da su ministri evropske dvadesetsedmorice saslušali izveštaj povjerenice Evropske komisije, koja je nadležna da pokrene postupak za promjenu viznog režima.

"To zasad nije slučaj, nema zahtjeva, niti je u vidu bilo kakva odluka o tome", dodao je mađarski funkcioner.

Zvaničnici EU-a su prethodno novinarima rekli da je do sada u zapadno-balkanskim zemljama bilo rezultata koji su povoljni i obećavaju kada je riječ o ranijem problemu dolaska velikog broja "lažnih azilanata".

Holandija i Francuska su prijedlog za uvođenje vanrednog postupka privremene obustave režima bez viza za zapadni Balkan podnijele Vijeću ministara EU-a i Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je, kako je rečeno, nadležna da procjeni da li će taj prijedlog i zvanično podnijeti na razmatranje Vijeću ministara unutarnjih poslova, prenosi Radio Slobodna Evropa.