Tanja Fajon potvrđuje
0

Srbiji i Makedoniji prijeti ponovno uvođenje viza

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon izjavila je da, zbog lažnih azilanata, ne isključuje ponovno uvođenje viza za građane Srbije i Makedonije.

"Novi talas lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, naročito u Belgiji i Švedskoj, razlog je za veliku zabrinutost u zemljama članicama EU. U posljednjih nekoliko sedmica svjedoci smo nove zloupotrebe bezviznog režima i dolaženja autobusa s građanima ovih dviju zemalja koji traže azil", rekla je Fajon za današnje beogradske "Novosti".

Po njenim riječima, postaje sve izvjesnije da će Srbija i Makedonija morati da se suoče s određenim mjerama.

"Ne isključujem mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane jedne ili druge zemlje. Neke države članice predlažu uvođenje mehanizma koji bi omogućio brzu suspenziju bezviznog režima. Situacija je veoma ozbiljna i odgovorni političari treba da djeluju odmah", kazala je Fajon.

Na pitanje da li će se, ukoliko do toga dođe, raditi samo o suspenziji bezviznog režima na određeni period i koliko dugo, ili će bezvizni režim biti potpuno ukinut, Fajon je odgovorila da su moguće obje mjere. Ona je istakla da je situacija sada "ozbiljnija nego ikada".

"Prijedlog je već na stolu Evropske komisije. Postoji rastuća zabrinutost ne samo u jednoj ili dvije zemlje članice EU povodom lažnih azilanata. U cjelini, situacija je veoma zabrinjavajuća. Sve to također uzrokuje velike troškove za zemlje članice, i daje im za pravo kada tvrde da vizna liberalizacija podstiče trgovinu ljudima. To je neprihvatljivo i mora da prestane", kazala je Fajon.

Ističući da je sigurna da niko ne želi da dođe do ponovnog uvođenja viza, Fajon je kazala da "vlasti treba ozbiljno da se uhvate u koštac s problemom, inače će ove slobode biti ukinute, prije nego što budemo u mogućnosti da pomognemo".

"Vlada treba da poduzme sve neophodne mjere da zaustavi te zloupotrebe. Nažalost, nije mnogo urađeno u posljednjih nekoliko mjeseci. Realnost je takva da će to najviše pogoditi obične ljude, ne političare, biznismene ili bogate građane. Apeliram na vlasti da djeluju", kazala je Fajon.

"Evropske institucije i zemlje članice prate šta se dešava. I sve dok budu stizali autobusi s ljudima koji traže azil, a koji nemaju pravo da ga dobiju, dotle je vaša zemlja u opasnosti da se suoči s mjerama", rekla je Fajon.