Svijet
9

Mađarska vlada proglasila vanredno stanje na granici sa Srbijom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mađarska vlada proglasila je danas krizno stanje u dva kantona na jugu Mađarske, Čongrad i Bač-Kiškun.

Kako je saopćio portparol mađarske vlade, Zoltan Kovač, ta mjera će stupiti na snagu danas u 12:30-13:00 sati, prenijela je agencija MTI.

Ranije danas Budimpešta je saopćila da je zbog velikog broja izbjeglica suspendovala saobraćaj na graničnim prijelazima sa Srbijom, Reske i Ašothalom.

Mjere podrazumijevaju raspoređivanje vojske da pomogne policiji u patroliranju granicom.

Na prostoru "ničije zemlje" stotinjak izbjeglica je započelo štrajk glađu nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti. Oni sjede na ledini i pored sebe drže transparente ispisane na engleskom jeziku "Bez hrane, bez vode".

Mađarska vlada zatvorila je granične prijelaze Horgoš 1 i Bački vinogradi, a u Mađarsku je iz Srbije moguće stići samo preko Kelebije.

Najmanje hiljadu izbjeglica sa Bliskog istoka, koji su noć proveli na graničnom prijelazu Horgoš 2, krenuli su oko podneva prema graničnom prijelazu Horgoš, a tamo su ih uputili pripadnici mađarske granične policije.

UNHCR je, u međuvremenu, saopćio da nema nikakvu informaciju o tome kada će biti otvoren prijelaz Horgoš.

Prijelaz Horgoš 2 zatvoren je sat vremena po stupanju na snagu novih pooštrenih mjera za ulazak izbjeglica u Mađarsku, a broj izbjeglica sa srpske strane se postepeno povećavao.

Posljednja grupa izbjeglica u Mađarsku je ušla oko ponoći.

Mađarska policija saopćila je danas da je jučer priveden rekordan broj od 9.380 osoba zbog ilegalnog ulaska u Mađarsku, a jutros je uhapsila još 16 osoba zbog, kako se navodi, ilegalnog prelaska granice.