Svijet
35

Haos u Horgošu: Mađarska policija suzavcima i vodenim topovima rastjeruje izbjeglice

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Srbijanski mediji javljaju kako su izbjeglice s Bliskog istoka po drugi put uspjeli probiti ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući ući u Mađarsku. Mađarska policija ponovo je upotrijebila suzavce i vodene topove.

Blic navodi kako su izbjeglice iz revolta počeli da pale automobilske gume koje nema ko da gasi s obzirom na to da je u pitanju međuzona.

Prema posljednjim informacijama Mađarska je tražila od Srbije da djeluje protiv izbjeglica koji napadaju mađarske policajce.

Mađarski mediji prenose da su u sukobima policije i izbjeglica povrijeđene najmanje dvije osobe, a Ambasada Mađarske u Srbiji saopćila je kako Mađarska obustavlja saobraćaj na graničnom prelazu Horgoš-Reske na 30 dana.

Srpski ministar rada Aleksandar Vulin uputio je protest Mađarskoj zbog toga što je suzavac mađarske policije bačen na teritorij Srbije.

"Upozoravali smo da će se ovo desiti, jer ne možete da držite ljude na tako malom prostoru, da im ne dajete vodu, hranu, da im ne date ni šansu da zatraže azil. A uz to, na njih je bačen suzavac, koji je dospio i na teritoriju Srbije. Ovo je bačeno preko granične linije. To nijedna zemlja nema pravo da radi", rekao je Vulin srbijanskim medijima.

On je izbjeglicama poručio da odu do Kanjiže gde ih čekaju hrana, voda i ljekarske ekipe.

Podsjećamo, Mađarska je u ponedjeljak zatvorila granice nakon što je na snagu stupio pooštreni zakon kojim je predviđena i zatvorska kazna za sve one koji pokušaju ilegalno ući na teritoriju države.