{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Hrvatsku do sada ušlo 27.000 izbjeglica, svi žele dalje prema Austriji i Njemačkoj

20.9.2015. u 17:45
25
100
U Hrvatsku do sada ušlo 27.000 izbjeglica, svi žele dalje prema Austriji i Njemačkoj
25
Od 16. septembra 2015. godine u Hrvatsku je ušlo nešto više od 27.000 izbjeglica. Više od 2.000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro 1.000 u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.
Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana. Na GP Bregana saobraćaj se odvija jednom trakom a kolona je duga skoro dva kilometra. Najveći broj izbjeglica u Hrvatskoj i dalje se nalazi u Tovarniku gdje ih je danas bilo skoro 4.000. U Zagrebu i njegovoj okolici skoro da ih i nema jer je većina već otišla prema slovenskoj ili mađarskoj granici, piše Index.hr.

Potrebna odjeća, kabanice, obuća...Izbjeglicama na Bregani potrebna je toplija odjeća, a među izbjeglicama ima dosta onih koji su pokisli i trenutno u mokroj odjeći čekaju na prijelaz granice. Odjeća je potrebna za odrasle, više ima muškaraca nego žena. Potrebne su i kabanice.

Policijska uprava Novo Mesto koja koordinira prihvat izbjeglica na tom dijelu granice objavila je u subotu navečer da je uspostavljena bolja saradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada obavještavaju o dolasku pojedinih grupa, a da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem potvrdio je prije toga u Novom Mestu i slovenski premijer Miro Cerar. On je rekao da je potreban hitan dogovor o rješenju izbjegličke krize na razini Evropske unije o preraspoređivanju tereta koji sada pada samo na neke članice. Cerar je rekao da slovenska policija dobro obavlja svoje zadaće, postupajući prema izbjeglicama i migrantima humano i bez nasilja, da kontrolira "zelenu granicu" prema Hrvatskoj i da za sada nije potreban dodatni angažman vojske.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u subotu navečer da Slovenija može "privremeno" primiti najviše oko 9.000 izbjeglica i migranata jer je to kapacitet koji ima na raspolaganju za njihov smještaj, te da je u vezi s nalaženjem rješenja u stalnom kontaktu s Austrijom i Njemačkom, pri čemu je upozorio da se mogu očekivati novi valovi migranata zbog čega treba naći zajedničko rješenje situacije na razini Europske unije.

Mađari otvorili Horgoš, Slovenci zatvorili HarmicuSlovenci su u posljednja 24 sata zatvorili GP Harmica a oko 300 izbjeglica koje čekaju na tom graničnom prijelazu nalaze se u očajnom stanju.

Jutros su Mađari otvorili granične prijelaze Horgoš 1 i Horgoš 2, a na otvorenju su bili mađarski i srpski ministri unutrašnjih poslova.

Na prijelaz Horgoš 2 upućivat će se izbjeglice, a na prijelazu Horgoš 1 prioritet će biti na olakšavanju robnog i putničkog prometa.

Ipak, mađari ne odustaju od ograda. Tako su danas postavili čeličnu ogradu na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. Ovo je bio prijelaz na koji je ulazio i najveći broj izbjeglica iz Hrvatske u Mađarsku.

Mađari oštro optužuju HrvateZoltan Kovacs, glasnogovornik mađarske vlade, rekao je za Sky News da Hrvatska direktno učestvuje u transportu izbjeglica prema Mađarskoj što je protivno svim pravilima.

"Pokušavamo se držati pravila i protokola kako bismo barem registrirali te ljude. U ovim okolnostima to ide vrlo teško", rekao je Zoltan.

On navodi da je hrvatska politika potpuno pogrešna i da se ogleda u tome da se izbjeglice ukrcaju u autobuse ili vozove i isporuče Mađarima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: