Regija
31

Slovenija i Mađarske otvorile granice, u Hrvatsku ušlo 15.400 izbjeglica

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Više od deset autobusa iz Hrvatske stiglo je na mađarsku granicu gdje su izbjeglice dočekale mađarska policija i vojska. Mađari su iznad tog područja "dignuli" dron kako bi lakše mogli nadgledati situaciju.

Oko 1.700 izbjeglica prevezeno je iz prihvatnog centra u Belom Manastiru do hrvatsko-mađarske granice, odnosno graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo.

Mađari izbjeglice preuzimaju te ih namjeravaju autobusima prebaciti do granice s Austrijom. Slovenija je također otvorila granični prelaz Bregana.

Izbjeglice koje su dosad pristigle u Hrvatsku smještaju se na sedam različitih lokacija i imaju na raspolaganju cjelodnevnu zdravstvenu skrb, a dosad su timovi obiteljske i hitne medicine obavili oko hiljadu pregleda, izvijestilo je u petak Ministarstvo zdravlja, a prenosi Dnevnik.hr.

Zdravstveni sistem Hrvatske spremno se nosi s trenutnim izbjegličkim valom. Zdravstvena skrb pruža se tokom 24 sata, a u nju su uključeni timovi opće medicine, hitni medicinski timovi, epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo i sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja na svakoj od lokacija.

Do 16:20 sati na mađarsku granicu stigla su još tri autobusa s izbjeglicama, a do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 15.400 migranata.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Andriju Hebranga posebnim izaslanikom za migracijske poslove i on će kao dio posebne radne skupine za migrante sudjelovati u koordinaciji svih drugih tijela.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Hrvatska više ne može podnositi toliki teret izbjeglica dok drugi okreću glavu te najavio da će se od danas početi primijenjivati nove metode.

"Hrvatska ovaj teret više ne može i neće prihvaćati, dok drugi okreću glavu od toga, provjeravaju što se događa u Hrvatskoj po metodi 'brigo moja prijeđi na drugoga", rekao je Milanović.

Kazao je da su izbjeglice u Hrvatsku dobrodošle, kroz Hrvatsku mogu proći i ići dalje, jer je njihovo odredište sjever Evrope.