Regija
0

Izbjeglice kroz polja i kukuruzišta i dalje stižu u Tovarnik

FENA
Izbjeglice u Tovarniku (Foto: Klix.ba)
Izbjeglice u Tovarniku (Foto: Klix.ba)
Migranti i izbjeglice i dalje pristižu u Tovarnik, mjesto na hrvatsko-srbijanskoj granici odakle se dalje prevoze autobusima i vozovima.

Iz Srbije u Hrvatsku ulaze u grupama kroz polja i kukuruzišta, a policija ih pokušava prikupiti te ih se policijskih kombijima prevozi u samo mjesto Tovarnik gdje čekaju na prijevoz daljnje odredište.

Nema službenih podataka koliko ih je tokom noći i ranog jutra ušlo u Hrvatsku iz Srbije preko Tovarnika. U petak je na područje Tovarnika i Iloka pristiglo nešto više od 3.500 ljudi od kojih je najveći broj u Hrvatsku ušao upravo preko Tovarnika.

U Tovarniku je jutros još 2.500 izbjeglica, rekao je u subotu ujutro u Belom Manastiru hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Inače, tokom petka iz Hrvatske je u Mađarsku ušlo 4.400 migranata, prenosi britanski list Guardian.

Francuska agencija AFP, pozivajući se na savjetnika mađarske vlade Gyorgy Bakondi, prenosi da je do 22 sata bilo razvučeno 28 kilometara žičane ograde na hrvatsko-mađarskoj granici duž predviđenog 41 kilometra. Na njenom postavljanju bilo je angažovano oko 500 vojnika.

Budimpešta je optužila hrvatske vlasti da ohrabruju migrante da "ilegalno" prelaze granicu. No, Hrvatska, koja je postala nova trasa egzila migranata iz Sirije i Iraka otkad je potpuno zatvorena srpsko-mađarska granica, kazala je da je dogovorila s Budimpeštom da će Mađarska dopustiti ulaz "osjetljivim" migrantima. Budimpešta je ranije negirala da je sklopila dogovor o prijelazu njene granice.

Mađarska novinska agencija MTI u petak navečer izvijestila je da je tim povodom mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić telefonom. MTI navodi da je mađarski ambasador u Hrvatskoj dobio nalog da preda protestnu notu hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova kojom se osuđuje hrvatsko "kršenje evropskog prava".