Samostalno organiziraju odbranu
0

FOTO / London: Stanovništvo u strahu od pljačkaša i nasilnika

FENA
U Londonu već treći dan traje nasilje i pljačke koje su se u međuvremenu proširile i na druge gradove, a stanovništvo strahuje od bandi maskiranih mladih osoba koji pale zgrade, pljačkaju radnje i napadaju policiju.
Suze na licima uplašenih Britanaca (Foto: Reuters)
Suze na licima uplašenih Britanaca (Foto: Reuters)
Britanski list The Guardian objavljuje priče osoba iz različitih dijelova britanskih gradova pogođenih nasiljem o tome kako se stanovništvo samostalno organizuje kako bi se odbranilo.

Tako su brojnim turskim i kurdskim trgovcima u sjevernom dijelu britanske prijestolnice, nakon što su čuli da će bande pljačkaša doći i u njihov dio grada, u ponedjeljak navečer u pomoć pritekli radnici, prijatelji i rođaci, pojedini od njih naoružani bejzbol palicama.

Međutim, oni strahuju i da bi upravo njih policija mogla da kazni, a pojedini su već upozoreni da bi mogli da budu uhapšeni.

Istovremeno, društvenim mrežama Twitter i Facebook također se šire razne poruke i svjedočenja o nemirima u Britaniji, a jedan video-snimak postavljen na Youtube, na kojem je prikazano kako se jedna žena uspješno suprotstavila pljačkašima i nasilnicima u jednom od najnemirnijih dijelova Londona, postao je prava senzacija.

Čišćenje ulica nakon nereda (Foto: Reuters)
Čišćenje ulica nakon nereda (Foto: Reuters)
Za samo nekoliko sati, 800.000 osoba je pogledalo snimak na kojem žena hrabro, koristeći brojne psovke, poručuje nasilnicima da ostave lokalne radnje na miru i usredsrede se na proteste zbog smrti Marka Duggana, mladića koga je policija ubila u četvrtak, što je i bio pokretač nemira u Tottenhamu, piše današnji The Telegraph.

Na jugu Londona u Croydonu u ponedjeljak navečer je zapaljeno više zgrada uključujući jednu veliku 100 godina staru prodavnicu namještaja House of Reeves.

"Nemam riječi. Sve je samo nestalo, pet generacija je tu radilo. Moj otac je skrhan. To je bezumno nasilje", kaže vlasnik Trevor Reeves.

Očevici kažu da su u pojedinim dijelovima grada vidjeli pljačkaše stare samo 14 godina kako idu iz radnje u radnju i smijući se razbijaju izloge i "čiste" police.

Šef Londonske policije Tim Godwin je stoga uputio apel roditeljima da sklone svoju djecu s ulica kako bi policija mogla da se obračuna s kriminalcima i pljačkašima, ističući da su "ozbiljni neredi" izbili u više zajednica u prijestolnici.

Londonska policija ne može da postigne da reaguje na sve veći broj incidenata, pa su tako u nekoliko oblasti pljačkašima potpuno odriješene ruke. Za to vrijeme, nasilnici, kako se stiče utisak, nemaju jedinstven cilj svojih protesta, iako su neki od njih istakli da se protive oštrim mjerama štednje, zbog kojih će se znatno smanjiti socijalna davanja, a desetine hiljada ljudi u javnom sektoru izgubiti posao.

Jedan mladić u istočnom Londonu, gdje su razbijene mnoge radnje i zapaljeni brojni automobili, uzviknuo je "Pridružite se zabavi!", a to da je za omladinu koja nema posla pljačka vrsta zabave i izvjesnog poziva da joj se pritekne u pomoć smatra i jedna stanovnica Tottenhama, odakle su nemiri i počeli da se šire u subotu.

"To im je zabavno, omladina tako ima nečim da se bavi. To nije u redu, ali to su činjenice. Ako bi jednostavno morali da idu na posao ujutro ne bi protestovali tokom noći. Oni su nesretni i uznemireni, i samo posmatraju ljude slične meni i misle: moraš da mi daš nešto, treba mi posao, moraš da mi pomogneš", navela je ona u postu na websiteu Guardiana.