Policija provodi racije
0

Britanija: Među uhapšenim vandalima i 11-godišnjaci

Sarajevo-x.com
Tinejdžeri vandali
Britanska policija širom gradova u kojima je došlo do eskalacije nasilja proteklih dana provodi racije i privodi izgrednike. Među uhapšenima je veliki broj djece.

U Londonu su počela saslušanja, a pred sudijom su se pojavili mnogi vandali koji su do jučer vodili sasvim miran život. Među njima su poštar, učitelj, spasilac, humanitarni radnik, otac novorođene bebe, djeca i studenti.

Kada su izvedeni pred sud neki od njih su plakali, drugi mrštili, a jedni su samo šutjeli i gledali ispred sebe.

Među najmlađim izgrednicima su 11-godišnji dječak iz Sjevernog Londona i 11-godišnja djevojčica iz Nottinghama, objavili su britanski mediji.

Širom Britanije uhapšeno je ukupno preko 1.300 izgrednika, a od skoro 900 uhapšenih u Londonu već je procesuiran i optužen 371. U Nottinghamu je uhapšeno 105 osoba, a njih 46 je već procesuirano. Očekuje se da će tokom narednih dana u Manchesteru, Liverpoolu, Birminghamu, Londonu i Nottinghamu uslijediti još hapšenja vandala koji su uništavali privatnu i javnu imovinu i pljačkali.

Kako je izvijestila policija, među izgrednicima je najviše mladih osoba koje su uglavnom krale televizore, laptope i mobitele.

Danas je u Londonu, i ostalim gradovima na koje su se neredi od vikenda proširili, relativno mirno. Ipak, londonske ulice će još jednu noć čuvati 16.000 policajaca.

Britanski premijer David Cameron rekao je da na britanskim ulicama neće biti "kulture straha".