Veliko čišćenje
0

London se oporavlja nakon treće noći nereda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer David Cameron trebao bi u utorak održati sastanak vlade nakon treće noći u kojima su maskirani mladići divljali, pljačkali i palili po ulicama nekoliko londonskih četvrti i u drugim britanskim gradovima.

U dijelovima Londona počelo je veliko čišćenje ulica od razbijenoga stakla, cigli, flaša i spaljenih zgrada, nakon što je policija preuzela kontrolu nad pogođenim četvrtima.

Političari i policija krive kriminalce i huligane za najgore nemire u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko desetljeća. Ipak, stanovnici i neki komentatori pripisuju ih lokalnim napetostima i nezadovoljstvu ekonomskim prilikama u gradovima u kojima je sve izraženiji jaz između bogatih i siromašnih.

"Nemamo posla, nemamo novca. Čujemo da neki ljudi dobivaju sve besplatno, zašto ne i mi?", upitao je E-Nan, mladić s bejzbol kapom na glavi u Hackneyu, multietničkoj četvrti istočnog Londona koja je bila poprištem najvećih nereda.

Nasilje je izbilo uslijed rastućeg nezadovoljstva u Velikoj Britaniji koja pokušava postići privredni rast, dok vlada poduzima oštre rezove javne potrošnje i diže poreze kako bi se smanjio budžetski manjak od deset posto GDP-a.

Nemiri bacaju i ružnu sliku na London, samo godinu dana uoči početka Olimpijskih igara 2012. koje bi prema organizatorima trebale pokazati dinamičan, napredan i kozmopolitski grad.

Policija je izvijestila da su u istočnom Londonu uhapšene 334 osobe, a oko 100 u Birminghamu. Nasilje je izbilo i u Bristolu na jugozapadu te u Liverpoolu na sjeverozapadu zemlje.

Vatrogasci kažu da u jednome trenutku nisu imali dovoljno vozila kako bi ugasili sve požare, a policija je zatražila pojačanje od 1.700 policajaca kako bi se mogla nositi s mobilnim skupinama huligana.

Cameron je u ponedjeljak prekinuo odmor u Italiji i doputovao u zemlju. Kasnije tokom utorka trebao bi predsjedati sastankom Cobre, kriznog vladinog štaba, koji bi trebao osmisliti strategiju prevencije novih nemira i razmotriti zašto je nasilje izbilo i tako se brzo širilo, za što vlasti nisu bile spremne.

Premijer će se vjerovatno naći pod rastućim pritiskom da učini više za siromašne dijelove britanske prijestolnice. Cameron se dosad odupirao pozivima da budžetski deficit reže sporije kako bi smanjio negativan utjecaj na sadržaje za mlade.

Neredi su počeli u subotu navečer u četvrti Tottenham na sjeveru Londona, kada su se mirni protesti zbog policijskog ubojstva jednog osumnjičenika pretvorili u nasilje, ostavljajući za sobom zapaljene zgrade i opljačkane trgovine u glavnoj ulici. U ponedjeljak su se neredi proširili na Hackney na istoku prijestolnice i na siromašne četvrti Peckham i Lewisham na jugu.

Najnovija događanja drugi su val nemira kojima je London svjedočio u manje od godinu dana. U decembru prošle godine studentski protesti protiv povećanja školarina prerasli su u divljanje mladih po središtu Londona. Trenutno stanje podsjeća na nerede koji su izbili 1985. kada je jedan policajac na smrt izboden na napuštenoj farmi Broadwater u sklopu širih nemira.