Uhapšene najmanje 334 osobe
0

FOTO+VIDEO / London gorio i sinoć, neredi u Liverpoolu, Manchesteru...

SRNA
Foto: Reuters
Croydon London (Foto: Reuters)
U britanskoj prijestonici Londonu nemiri traju već treću noć zaredom, dok su se neredi proširili i na ostale engleske gradove.

Policija je na ulice Londona, gdje su ponovo pljačkane prodavnice i podmetani požari, rasporedila dodatnih 1.700 policajaca.

Nemiri su prijavljeni i u Birminghamu, Liverpoolu, Manchesteru i Bristolu.

Britanski premijer David Cameron vratio se ranije sa odmora radi nemira, koji su izbili 6. avgusta nakon mirnog protesta u Tottenhamu poslije policijskog ubistva Marka Duggana.

London

Nakon nemira širom Londona u proteklih tri dana uhapšeno je najmanje 334 osobe a protiv 69 su podignute optužnice.

Tri osobe u ponedjeljak su uhapšene pod sumnjom za pokušaj ubistva policajca.

Prema podacima Scotland Yarda, policija je uhapsila 100 lica u Birminghamu nakon što su mladi divljali u trgovinskim dijelovima grada, gdje su razbijali izloge i pljačkali.

Zbog nemira odmor je skratio i gradonačelnik Londona te ministar unutrašnjih poslova Theresa May, koja će se u utorak sastati sa šefovima londonskih policijskih stanica radi razgovora o odgovoru na nasilje.

Nasilje je pokrenulo pitanja o bezbjednosnim mjerama preduzetim pred Olimpijske igre u britanskoj prijestonici 2012. godine .

Pored Duggana 6. avgusta, otvorena je vatra i na policiju. Oružani incident desio se u sklopu policijske operacije "Trozubac" tokom koje je vođena istraga o kriminalu u afričkim i karipskim zajednicama u gradu.

Liverpool