"Zarobljen" u ambasadi Ekvadora
0

London povukao prijetnju o hapšenju Assangea

SRNA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Velika Britanija je povukla prijetnju da će ući u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je tu našao utočište, izjavio je predsjednik Ekvadora Rafael Correa, ublažavajući diplomatski spor.

Vlada Ekvadora saopštila je da je primila "obavijest od britanskog Foreign officea u kome se navodi da nema opasnosti da će neko ući u ambasadu", prenio je Reuters. Ekvador je bio bijesan nakon što je vlada Britanije upozorila da će pokušati da uhapsi Assangea, koji je zatvoren u zgradi ambasade više od dva mjeseca pokušavajući da izbjegne izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog navodnog silovanja i seksualnog napada.

Ekvador, koji je Assangeu dao politički azil, zahtijevao je da London povuče prijetnju. Najnoviji razvoj događaja trebalo da bi da popravi odnose između dvije zemlje i otvori mogućnost novih pregovora o sudbini Assangea. Assange je za sada "zarobljen" u ambasadi dok britanska policija čeka ispred. London je saopštio da je odlučan da provede svoje zakonske obaveze i izruči ga Švedskoj.

Organizacija američkih država osudila je britansku prijetnju, a ministri spoljnih poslova Južne Amerike podržali su stav Corree da je stav Britanije neprihvatljiv i da bi mogao da predstavlja opasan presedan. Correa je rekao da dijeli bojazni Assangea da bi u slučaju izručenja Švedskoj mogao biti prebačen u SAD gdje ga terete za objavljivanje hiljade tajnih diplomatskih američkih depešea 2010. godine preko sajta WikiLeaks.

Američki i evropski vladini izvori tvrde da SAD nisu podigle optužnicu protiv Assangea i nema govora o izručenju. Vlada Ekvadora sapštila je da nikad nije namjeravala da spriječi Assangea da se suoči sa pravdom u Švedskoj. Vlada navodi da ako Assange dobije garancije u pisanoj formi od Britanije i Švedske da neće biti izručen bilo kojoj trećoj zemlji onda će se Assange predati švedskim vlastima.

Assange, koji je planetarno poznat zahvaljujući i prijateljstvima sa bogatim i poznatim, govorio je sa balkona ambasade prošlog vikenda osuđujući američki "lov na vještice" protiv njega i Wikileaksa.