Svijet
0

Obnovljeni razgovori Britanije i Ekvadora o Assangeu

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Britanska vlada saopćila je da je šef diplomatije William Hague razgovarao s potpredsjednikom Ekvadora Leninom Morenom o slučaju osnivača Wikileaksa Juliana Assangea.

Britanski zvaničnici nisu iznijeli više detalja, a agencija AP navodi da nema naznaka da su dvije zemlje bliže rješenju tog problema.

Ipak, vlada Ekvadora je saopćila da je optimistična po pitanju dogovora da Assange ne bude izručen SAD-u.

"Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje", izjavio je ministar vanjskih poslova Ekvadora Ricardo Patino u intervjuu agenciji Reuters.

Patino je također potvrdio da su pregovori o Assangeu obnovljeni u Londonu.

Britanija je prije dva dana saopćila da se zalaže za postizanje diplomatskog rješenja za boravak Assangea u ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Zalažemo se za dijalog i želimo da nastavimo da razgovaramo s vladom Ekvadora", izjavila je glasnogovornica britanskog Foreign Officea.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea rekao je u nedjelju da je Velika Britanija povukla prijetnju da će ući u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi uhapsila Assangea, prenio je Tanjug.

Assange živi u ambasadi više od dva mjeseca, gdje je pobjegao da bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Švedska traži izručenje Assangea, čiji je website Wikileaks razgnjevio američke zvaničnike objavljivanjem povjerljive američke diplomatske prepiske, zbog optužbi za seksualni napad na dvije žene koje je 2010. godine upoznao u toj zemlji.

Proces njegovog izručivanja iz Britanije u Švedsku, koji traje skoro dvije godine, privukao je pažnju svjetske javnosti, i zbog tvrdnje Assangea i njegovih pristalica da je slučaj silovanja dio američke zavjere čiji je cilj da na kraju bude izručen Americi, gdje zvaničnici razmatraju mogućnost da ga optuže zbog objavljivanja diplomatske prepiske.