Svijet
0

London želi "prijateljsko rješenje" krize s Ekvadorom u vezi Assangea

SRNA
Julian Assange (Foto: Agencija Anadolija)
Julian Assange (Foto: Agencija Anadolija)
Velika Britanija saopštila je da želi "prijateljsko rješenje" diplomatske krize u vezi sa osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom, nakon što mu je Ekvador dao politički azil.

Forin ofis je saopštio da neće da komentariše kontakte sa Ekvadorom, ali da Britanija želi prijateljsko rješenje situacije.

Portparol vlade Ekvadora rekao je da su primili poziv iz Forin ofisa i poruku za koju vjeruju da je od šefa diplomatije Vilijema Hejga.

On je dodao da je kao rezultat toga došlo do skoro normalnih diplomatskih razgovora u traganju za rješenjem situacije oko Assangea kao i šta će se tačno dogoditi nakon okončanja pravnog postupka u Švedskoj.

Britanski Foreign Office pozvao je Ekvador rekavši da "temperatura na obje strane treba da se spusti".

Assange je utočište potražio u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu suočen sa izručenjem Švedskoj zbog navodnih seksualnih napada i silovanja, podsjeća BBC.

Ekvador je juče saopštio da je odobrio politički azil Assangeu, uz obrazloženje da bi njegova ljudska prava mogla da budu ugrožena u Švedskoj.

Ekvador je saopštio da traži garancije da nakon bilo kakvog suđenja u Švedskoj neće uslijediti izručenje. Britanija i Švedska kritikovale su Ekvador zbog davanja političkog azila Assangeu.

London je saopštio da mu neće dozvoliti da izađe iz zemlje, ali šef diplomatije Ekvadora Ricardo Patino rekao je da se nada da će se to riješiti.

Švedski šef diplomatije Karl Bildt rekao je da njegova zemlja neće dozvoliti da mu Ekvador drži predavanja. Ekvador tvrdi da će ljudska prava Assangea biti ugrožena ako ga prebace u Švedsku gdje žele da ga ispitaju oko navoda da je seksualno napao dvije bivše volonterke WikiLeaksa dok je bio u Stockholmu 2010.

Foreign Office je saopštio da želi rješenje putem pregovora, ali da mora da slijedi obaveze u okviru Zakon o esktradiciji i da će uhapsiti Assangea čim napusti ambasadu.

U Švedskoj, portparol Ministarstva spoljnih poslova Anders Jorle rekao je da je "neprihvatljivo da Ekvador želi da zaustavi švedski pravosudni proces".