Svijet
100

Leonardo DiCaprio želi snimiti film o Volkswagenovom skandalu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Holivudska zvijezda Leonardo DiCaprio najavio je snimanje filmske adaptacije Volkswagenovog (VW) skandala u vezi s emisionim gasovima.

Slavni glumac odavno je poznat kao borac za zaštitu životne sredine, tako da odluka o snimanju filma mnoge nije iznenadila, prenosi Hollywood Reporter. Naime, prošle godine je postao i UN-ov ambasador za borbu za podizanje svijesti o klimatskim promjenama.

Produkcijska kompanija Appian Way koja je u Dicapriovom vlasništvu, namjerava se udružiti sa Paramountom kako bi otkupili autorska prava na knjigu o VW-ovom skandalu koju je napisao novinar New York Timesa Jack Ewing.

Prema Hollywood Reporteru, Ewinga za prava na korištenje sadržaja zasad neimenovane knjige očekuje šestocifreni honorar.

Podsjećamo, njemački proizvođač automobila Volkswagen u veliki broj svojih vozila sa dizel motorom ugradio je softver koji je prikazivao lažne podatke o emisiji plinova. Nakon otkrića prevare mnoge zemlje naložile su povlačenje VW-ovih vozila sa svog tržišta te najavile tužbe. Očekuje se da će posljedice skandala veoma utjecati na ugled i finansije kompanije, a čak su najavljena i smanjenja broja zaposlenika.