auto
95

Šef Volkswagena: Bili smo nepošteni i zeznuli smo

Klix.ba
Michael Horn (Foto: EPA)
Michael Horn (Foto: EPA)
Osim SAD-a, gdje je prvobitno uočen problem i Južna Koreja najavila istragu o emisiji štetnih plinova iz Volkswagenovih dizelskih automobila.

Michael Horn, šef Volkswagena za SAD, priznao je da je ta kompanija bila nepoštena kada je koristila softver za smanjivanje nivoa ispušnih plinova prilikom testnih vožnji.

"Naša kompanija bila je nepoštena prema Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) i moram jednostavno reći - zeznuli smo", otvoreno je kazao Horn. Osim tržišta SAD-a, gdje je utvrđeno lažiranje rezultata ispušnih plinova iz Volkswagenovih dizelskih automobila, najavljeno je kako će i neke druge države istražiti taj problem.

Tako su vlasti Južne Koreje poručile da će istražiti oko 5.000 Volkswagenovih automobila i to modele Jetta, Golf i Audi A3 koji su proizvedeni tokom 2014. i 2015. godine. Ukoliko rezultati pokažu nedozvoljen nivo ispuštanja štetnih plinova, istraga će se proširiti na sve njemačke dizelske automobile.

Zbog ovog skandala dionice njemačkog automobilskog giganta u ponedjeljak su pale za oko 20 posto. Između ostalih oglasila se i Bijela kuća iz koji su iskazali zabrinutost zbog "ponašanja" Volkswagena. Podsjećamo VW-u je naređeno da iz SAD-a povuče pola miliona svojih vozila, a osim toga suočavaju se s kaznom u iznosu oko 18 milijardi dolara.

Njemačka vlada istražuje da li i druge kompanije skrivaju podatke o nivou ispušnih plinova, dok je u SAD-a proširena istraga i na druge proizvođače. Mnogi su uplašeni zbog ovog skandala, naročito u Evropi gdje polovina svih prodatih automobila koristi dizel gorivo.