Svijet
1

Volkswagenu naređeno povlačenje 2,4 miliona automobila

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački Savezni ured za motorna vozila (KBA) naredio je Volkswagenu (VW) povlačenje iz upotrebe 2,4 miliona vozila za koja se sumnja da posjeduju softver za lažiranje podataka o emisiji izduvnih gasova.

Kako prenose njemački mediji, KBA je ranije odbio Volkswagenovu ponudu po kojoj građani svojevoljno mogu dovesti vozila na popravak u jedan od servisa njemačkog automobilskog giganta. Drugim riječima, ovo znači da će VW svim vlasnicima povučenih automobila morati platiti i obeštećenja.

Naime, Volkswagen je za pokrivanje troškova skandala izdvojio 6,5 milijardi dolara, ali prema procjenama eksperata račun bi mogao biti mnogo veći, čemu u korist ide i posljednja odluka Saveznog ureda za motorna vozila.

U međuvremeni je i šef VW-ovog krila u SAD-u dao ostavku. Iz kompanije su izjavili kako je Winfried Vahland napustio mjesto zbog "razlike u shvatanju filozofije kompanije između njega i upravnog odbora. Italijanska policija također je izvršila pretrese VW-ovih ureda u Veroni i Bolonji.

Dionice kompanije u posljednje vrijeme bilježe znakove oporavka, ali su cijene i dalje niže za 20 posto od onih prije skandala koji je izbio sredinom septembra.