|

Kuba oslobađa 2.900 zatvorenika uoči posjete pape Benedikta XVI

Kuba oslobađa 2.900 zatvorenika uoči posjete pape Benedikta XVI
0
S
SRNA
24.12.2011. u 08:05
2
komentara
0

dijeljenja
Kuba oslobađa 2.900 zatvorenika uoči posjete pape Benedikta XVI Pope Benedict XVI
Kuba će osloboditi 2.900 zatvorenika iz humanitarnih razloga uoči posjete pape Benedikta XVI na proljeće, saopćila je danas kubanska Vlada.
Među onima koji će biti pomilovani nema Amerikanca Alan Gross, koji služi zatvorsku kaznu od 15 godina zbog postavljanja opreme za internet na ovom ostrvu u okviru tajnog američkog programa, rekao je Vladin portparol. Ovaj slučaj zaustavio je napredak u razvoju kubansko-američkih odnosa.

Vladajuće Državno vijeće odobrio je amnestiju nakon što je predsjednik Raul Castro rekao u govoru u skupštini da je "uzeo u obzir" papinu posjetu i zahtjeve najviših zvaničnika Katoličke crkve na Kubi i članova porodica zatvorenih ljudi.

Ovaj potez pokazuje "velikodušnost i snagu" kubanske revolucije, rekao je Kastro.

Među onima koji će biti oslobođeni su osobe osuđene za zločine protiv "sigurnosti države", ali je Vladin portparol rekao da oni nisu zatvoreni iz političkih razloga.

Kuba je oslobodila više od 100 političkih zatvorenika u okviru sporazuma u čijem je sklapanju posredovala Katolička crkva 2010. godine. Kubanski disidenti tvrde da se iza rešetaka iz političkih razoga nalazi još najmanje 60 ljudi.

Elizardo Sanchez, šef nezavisne kubanske komisije za ljudska prava, umanjio je značaj oslobađanja zatvorenika i kritikovao Vladu jer se nije izjasnila o "prestanku kažnjavanja ostvarivanja ljudskih prava".

Među licima koja će biti puštena ima i zatvorenika starijih od 60 godina, onih koji su bolesni, žena i osoba mlađe dobi koje ranije nisu kažnjavane, navodi se u Vladinom saopštenju. Predsjednik Castro rekao je da 86 od ovih zatvorenika potiče iz 25 zemalja.

Papa Benedikt nedavno je izjavio da će posjetiti Kubu i Meksiko na proljeće. Ovo će biti druga posjeta poglavara Katoličke crkve Kubi poslije istorijskog dolaska pape Ivana Pavla 1998. godine.

Poslije te posjete, papa je kritikovao američki trgovinski embargo protiv Kube, a kubanske vlasti oslobodile su oko 300 zatvorenika, uključujući 101 političkog zatvorenika.

Tokom prethodnih godina, Kuba je oslobađala manje grupe zatvorenika, kao gest dobre volje u vrijeme posjeta uglednih ličnosti, poput bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera ili drugih stranih izaslanika.

Kuba je oslobodila 3.600 političkih zatvorenika nakon što se tadašnji predsjednik Fidel Castro sastao sa Kubancima u egzilu 1978. godine, tokom Carterovog mandata.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...