Svijet
0

Kuba oslobodila pet političkih zatvorenika

FENA
Kuba je oslobodila pet političkih zatvorenika u okviru najavljenog oslobađanja 2.900 zatvorenika, što bi bila najveća amnestija u historiji aktuelnog kubanskog režima, saopćio je u utorak kubanski Komitet za ljudska prava i nacionalno pomirenje.

Iza rešetaka ostaje još najmanje 50 političkih zatvorenika, naveo je Komitet koji okuplja lidere kubanskih disidenata, prenio je Tanjug.

Ova organizacija je izrazila veliko zadovoljstvo zbog oslobađanja zatvorenika, ali i žaljenje što je ta mjera toliko ograničena.

Prema podacima ovog Komiteta ukupan broj zatvorenika na Kubi, za koji ne postoje zvanični brojke, iznosi između 70 i 80 hiljada.

Kubanska vlada je prije nekoliko dana saopćila da će u narednim danima osloboditi 2.900 zatvorenika iz humanitarnih razloga, uključujući neke koji su osuđeni za zločine protiv "sigurnosti države".

U zvaničnom saopćenju vlada nije direktno povezala ovu odluku s posjetom pape Benedikta koji bi trebalo doći na Kubu na proljeće, ali je navela da će zatvorenici biti oslobođeni nakon "brojnih" zahtjeva članova porodica i vjerskih institucija, prenosi Reuters.