Svijet
0

Kuba oslobodila 2.991 zatvorenika

FENA
Kuba je amnestirala ukupno 2.991 zatvorenika u okviru dosad neviđene amnestije koju je u petak proglasio predsjednik Raul Castro, po popisu objavljenom u srijedu u kubanskom Službenom listu.

Amnestija je "potpuna i konačna", po uredbi objavljenoj u Službenom listu koju je potpisao Raul Castro, s datumom od petka, u kojoj se nadležnim vlastima daje "48 sati" da oslobode 2.991 zatočenika čija su imena objavljena.

U prigodi proglašenja amnestije "više od 2.900 kubanskih zatvorenika", Castro je dodao da će se "ujedno" iz zatvora prijevremeno pustiti 86 stranih zatvorenika iz 25 zemalja svijeta, ali nije objavljena nikakva informacija o tom posebnom procesu.

Na popisu oslobođenih su petorica zatvorenika koje opozicija smatra "političkim" zatvorenicima: Carlos Martinez Ballester, Walfrido Rodriguez Piloto, Yordani Martinez Carvajal, Yran Gonzalez Torna i Augusto Guerra Marquez.

Izrazivši zadovoljstvo zbog tog oslobađanja, predsjednik Kubanske komisije za ljudska prava i nacionalno pomirenje (CCDHRN) Elizardo Sanchez izrazio je u utorak žaljenje zbog njegove "ograničene" naravi, budući da CCDHRN, koji djeluje ilegalno, ali ga vlasti ne zabranjuju, procjenjuje da u kubanskim zatvorima leži "od 70.000 do 80.000" ljudi, prenijela je Hina.

Američke vlasti su pak rekle kako su "iskreno razočarane" što Amerikanac Alan Gross, koji je radio za američki State Department, a proljetos je osuđen na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti kubanske države, nije među oslobođenima.