15 godina u zatvoru
0

SAD razočarane što Kuba neće osloboditi Alana Grossa

FENA
Alan Gross
Alan Gross
Sjedinjene Američke Države saopćile su u nedjelju da su "duboko razočarane" zbog odluke predsjednika Kube Raula Castra da u zatvoru zadrži Amerikanca Alana Grossa, iako će narednih dana osloboditi skoro 3.000 zatvorenika.

Visoki zvaničnik kubanskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je za AFP da Gross - koji služi kaznu od 15 godina zatvora zbog toga što je, u okviru američkog programa, radio na uspostavljanju internet opreme na Kubi sa ciljem da podstakne političke promjene na tom ostrvu - "neće biti na listi" stranaca koje će Kastro osloboditi.

"Duboko smo razočarani i žalosni zbog toga što je kubanska vlada odlučila da ne iskoristi ovu priliku i oslobodi i Grossa tokom praznika, naročito kada se uzme u obzir njegovo narušeno zdravlje, i da okonča dugotrajne nevolje Grossove porodice", rekao je portparol State Departmenta Mark Toner.

"Nastavit ćemo da pozivamo kubanske vlasti da oslobode Alana Grossa i vrate ga kući, njegovoj porodici, gdje i pripada", dodao je Toner.

Gross (62) je u martu proglašen krivim za "djelovanje protiv nezavisnosti i teritorijalnog integriteta" Kube i osuđen na 15 godina zatvora, jer je, po ugovoru sa State Departmentom, snabdijevao kompjuterskom opremom malu jevrejsku zajednicu na Kubi.

Kuba je u subotu najavila da će u narednim danima, iz humanitarnih razloga, osloboditi 2.900 zatvorenika, uključujući neke koji su osuđeni za zločine protiv "sigurnosti države".

U zvaničnom saopćenju, kubanska vlada nije direktno povezala ovu odluku sa posjetom pape Benedikta XVI, koji bi trebalo da dođe na Kubu na proljeće, ali je navela da će zatvorenici biti oslobođeni nakon "brojnih" zahtjeva članova porodica i vjerskih institucija.