Svijet
2

Kim Jong Un nije lud i dobro zna šta radi

Piše: A. U.
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Mart je donio čitav niz sjevernokorejskih „provokacija“. Ipak, Pyongyang se više opredijelio za retoriku nego za stvarne vojne akcije. Kim Jong Unova težnja za nuklearnom i raketnom moći mnoge je zabrinula, ali veliki broj činjenica ukazuje na to da režim više pokazuje znake nervoze nego moći.

Prvo pokazivanje oružja Sjeverne Koreje došlo je nakon što je Vijeće sigurnosti UN raspravljalo o novim sankcijama zbog lansiranja sjevernokorejskog satelita u decembru i trećeg nuklearnog testiranja u februaru. Vrhovna komanda Koreanske narodne armije, Ministarstvo vanjskih poslova i stranački funkcioneri koji se bave odnosima Sjeverne i Južne Koreje počeli su izbacivati javna saopćenja u pokušaju da se odmaknu od institucije primirja,. Postavili su vojne linije i stacionirali vojsku u bazi u Panmunjomu.

Na kraju su poništili i primirje sa Južnom Korejom, ali na takav način da nikome nije tačno jasno šta su mislili sa saopćenjima. Primirje nije prestanak rata, već samo obustava vatre, a nije stabilno zbog verbalnih obaveza, već zbog sposobnosti zastrašivanja obje strane. Poništavanje primirja, u suštini, nije ništa promijenilo.

Odluka Sjeverne Koreje da se ne pridržava dogovora o denuklearizaciji poluostrva također se nije pokazala uspješnom. Težnja Pyongyanga za nuklearnom moći poništila je čitav niz dogovora. Sjevernokorejsko hvalisanje imalo je malo ili gotovo nimalo uticaja na rasprave UN-a. Njihove prijetnje su čak ispale i kontraproduktivne. Iako je rezolucija prikazana kao rezultat podmuklosti SAD i Južne Koreje, čak je i Kina potpisala te je rezolucija jednoglasno usvojena.

Tako su otvorena vrata još čvršćim finansijskim sankcijama, a postoje dokazi da bi i Peking mogao sudjelovati u ograničavanju ekonomskih razmjena sa Sjevernom Korejom. Uspostavljanje kontrole nad zemljom

Naredni niz saopćenja stigao je nakon što su SAD, Sjeverna i Južna Koreja počeli sa godišnjim vojnim vježbama. U tim periodima uvijek vlada napetost, ali ovaj put je Pyongyang proglasio rutinske vježbe provokacijama. Čitava zemlja je mobilisana, a sjevernokorejska štampa je pretrpana fotografijama Kim Jong Una kako komanduje trupama. Za neke je prijavljeno kako su izmanipulisane u Photoshopu kako bi se povećao efekt.

Sjeverna Koreja napravila je jednu veliku grešku u prepirkama, najavljujući preventivni nuklearni udar. Najavljivanje takvih poteza veoma je opasno budući da bilo kakav potez može biti pogrešno protumačen. Takve izjave moraju biti ozbiljno shvaćene, a SAD i Južna Koreja morale su odreagovati na takvo javno ispoljavanje sile. SAD su najavile novu balističku inicijativu protivraketne odbrane, vježbe bombardera, nadogradnju U.S.-ROK kombinovanog plana za protivnapad, a posljednjih dana prilično javno najavljuju postavljanje borbenih mlaznih aviona širom Koreanskog poluostrva.

Ipak, sva ova dešavanja očito su trebala da prikažu kako je Kim Jong Un uspostavio potpunu vlast u zemlji, a sva retorika i vojne vježbe bez stvarnih vojnih akcija izvršeni su jer je režim znao da ni SAD ni Južna Koreja neće prvi krenuti u napad.

Vježbe i prijetnje Sjeverne Koreje bile su uspješne u zastrašivanju, a režim je čak može da proglasi neku vrstu pobjede nad Amerikancima, prkoseći njihovim prijetnjama tokom dva politička susreta ove sedmice.