Svijet
1

Kijev ne planira proglasiti vanredno stanje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Leonid Kožara izjavio je da Kijev trenutno ne planira proglasiti vanredno stanje uprkos trenutnim antivladinim protestima u ovoj zemlji.

Kožara je rekao novinarima u ponedjeljak da ukrajinska vlada trenutno ne planira proglasiti vanredno stanje, prenio je Press TV.

"Danas ne razmatramo uvođenje vanrednog stanja. Danas nećemo razgovarati o toj mjeri", rekao je on.

Visoki ukrajinski diplomata je također izrazio nadu da će parlamentarci usvojiti zakonodavna rješenja kako bi se smanjile tenzije u bivšoj sovjetskoj republici.

Ukrajinska ministrica pravde Olena Lukaš je ranije zaprijetila da bi mogla proglasiti vanredno stanje nakon što su antivladini demonstranti zauzeli zgradu ministarstva pravde u prijestolnici i upali u nekoliko vladinih zgrada diljem zemlje.

Predsjednik Viktor Janukovič je započeo pregovore s opozicijom u pokušaju da zaustavi krizu u zemlji. Opozicija je saopćila da će nastaviti pregovore.

Ukrajina je potresena antivladinim protestima otkako je Janukovič odbio potpisati Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom na trećem Samitu istočnog partnerstva u litvanijskoj prijestolnici Vilniusu 29. novembra u korist poboljšanja odnosa s Rusijom.

Kijev i Moskva su postigli strateški ekonomski i trgovinski sporazum prošlog decembra koji osigurava Ukrajini znatan popust na uvozni ruski plin i milijarde dolara kredita.