Svijet
0

Kijev: Demonstranti na ulicama, ministri OSCE-a u gradu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministri vanjskih poslova Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) pozvali su u četvrtak ukrajinske vlasti da poštuju masovne proteste protiv nedavne odluke predsjednika Viktora Janukoviča da odustane od razvoja odnosa s Bruxellesom i osloni se na Moskvu.

Nekoliko hiljada ljudi i u četvrtak se nalazi na središnjem trgu u Kijevu i oko sjedišta vlade dok se istovremeno na drugoj strani grada odvija ministarski sastanak OSCE-a kojim ove godine Ukrajina predsjedava. Sastanak je zakazan davno prije nego što su protesti počeli.

Zamjenica američkog državnog sekretara za evropsku i azijsku politiku Victoria Nuland na zasjedanju je pozvala ukrajinske vlasti da se konstruktivno odnose prema protestima.

"Mi smo uz ukrajinski narod koji svoju budućnost vidi u Evropi", rekla je Nuland u času dok u Ukrajini traju neviđeni protesti nakon odbijanja vlade da s Evropskom unijom potpiše ugovor o pridruživanju.

"Pravi je čas da Ukrajina odgovori na težnje naroda ili će ga razočarati", dodala je, upozorivši na opasnost od "haosa i nasilja".

"Pozivamo ukrajinsku vladu da čuje glas svoga naroda koji želi živjeti u slobodi", rekla je.

Britanski ministar za Evropu David Liddington zatražio je da vlasti poštuju pravo građana na mirno okupljanje. "Oči cijelog svijeta danas su uprte u Ukrajinu", kazao je.

Ukrajinska policija je obećala da se više se neće koristiti silom protiv protestnika, ali snage za provedbu zakona pritvaraju i ispituju na desetine opozicionih aktivista. Protestnici traže da vlada odstupi i da se raspišu prijevremeni izbori.

U međuvremenu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je na skupu OSCE-a govorio odmah nakon Nuland, uočljivo uopće nije spomenuo proteste, koji imaju snažan protivruski sentiment.