Svijet
2

Ukrajina: Oko 10.000 ljudi protestuje u centru Kijeva

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 10.000 antivladinih demonstranata, prkoseći snijegu i jakom vjetru, protestuje danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu zvog nedavne odluke Ukrajine da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Zvaničnici nastoje da umanje njihovo nezadovoljstvo, uvjeravanjem da predsjednici Rusije i Ukrajine prilikom jučerašnjeg susreta nisu razmatrali priključivanje Ukrajine Carinskoj uniji koju predvodi Rusija, a koja uključuje i Kazahstan i Bjelorusiju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Viktor Janukovič sastali su se u petak u Sočiju. Zasad ima malo pojedinosti s tog susreta, ali je Putinov portparol Dmitrij Peskov danas izjavio da "pitanje mogućeg ukrajinskog ulaska u Carinsku uniju nije razmatrano u Sočiju".

Janukovičeva kancelarija je kasnije izdala slično saopćenje, prenijela je agencija AP.

Peskov je rekao da su dvojica predsjednika posebnu pažnju posvetili "saradnji u oblasti energetike", ali da Moskva i Kijev nisu postigli dogovor o smanjenju cijene ruskog gasa.

Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov je danas, takođe, izjavio da nikakvi dokumenti nisu potpisani i da tema priključenja Ukrajine Carinskoj uniji nije pokretana.

-Hoću da naglasim da nijedan dokument za potpisivanje na jučerašnjim pregovorima nije pripreman i da nijedan dokument nije potpisan. Pitanje Carinske unije na susretu predsjednika Ukrajine i Rusije uopšte nije razmatrano. Ja kategorički odbacujem glasine i spekulacije na tu temu - predočio je Azarov.

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je u petak uveče doputovao u Kijev kao dio grupe evropskih parlamentaraca, pružio je podršku proevropskoj ukrajinskoj opoziciji.

Sakašvili, koga su na vlast doveli masovni protesti 2003. koji su bili prethodnica Narandžaste revolucije u Ukrajini 2004, sastao se danas s liderom ukrajinske opozicije Vitalijem Kličkom.

Sakašvili je danas na konferenciji za novinare u centru Kijeva izrazio svoju solidarnost s narodom Ukrajine, govoreći na ruskom jeziku.

On je rekao da je došao u Kijev kao privatno lice kako bi podržao ukrajinski narod, a ne konkretnu političku snagu, istakavši da ne namjerava da se miješa u unutrašnje poslove Ukrajine, ali da je spreman da učestvuje u razrješenju političke krize.

Prema njegovim riječima, podržavajući Kijev na putu ka EU, on prvenstveno misli na Gruziju i na njenu budućnost, prenijela je agencija RIA Novosti.

Lider ukrajinske opozicione frakcije "Batkivščina" (Otadžbina) Arsenij Jacenjuk danas je rekao da bi Janukovič mogao da 17. decembra potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom.

-Po našim podacima, projekt sporazuma o strateškom partnerstvu je spreman, on je parafiran, ali se Janukovič nije usudio da ga potpiše. Po našim informacijama, on planira da ga potpiše 17. decembra - rekao je Jacenjuk u opozicionom štabu na Trgu nezavisnosti.

U Moskvi će 17. decembra biti održano zasjedanje međuvladine komisije Rusija-Ukrajina, potvrdio je danas Peskov, prenosi Tanjug.

Ukrajina je 25. novembra odbacila sporazum sa EU iz, kako je navela, straha od ruskih trgovinskih sankcija, ali i neuspeha Brisela da joj obezbijedi milijarde dolara pomoći.