Svijet
2

Lideri Ukrajine i Rusije ponovo pregovaraju o partnerstvu

Klix.ba
Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič i ruski predsjednik Vladimir Putin održali su iznenadni sastanak o "startegijsko-partnerskom" sporazumu.

Janukovič je u Sochi na jugu Rusije doletio iz Kine kako bi održao sastanak s ruskim liderom, javlja BBC.

U Sochiju je razgovarao o pripremi budućeg sporazuma o stategijskom partnerstvu s Rusijom, objavila je Janukovičeva press služba.

Ukrajini je potrebna pomoć u isplati duga od 17 milijardi dolara Rusiji za račune plina koje mora izmiriti u narednoj godini.

Analitičari su izjavili kako je Janukovičeva vlada vjerovatno postigla dogovor s Putinom koji uključuje jefitiniju cijenu isporuke ruskog gasa i mogući kredit, a da zauzvrat Ukrajina odustane od dogovora s EU koji bi bio historijska prekretnica ka Zapadu, piše Reuters.

Bivši ministar ekonomije Arseny Yatsenyuk upozorio je da bi ugovor koji bi Janukovič potpisao s Putinom o pristupu ruskoj carinskoj uniji, u kojoj su Bjelorusija i Kazahstan, izazvao još masovnije proteste.

U posljednje vrijeme Rusija je vršila ekonomski pritisak na Ukrajinu, stvarajući duge carinske zastoje i zabranu uvoza ukrajinskih slatkiša.

Janukovičevo odustajanje od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU koji je pripreman godinama izazvalo je masovne nasilne proteste na ulicama Kijeva koji traju danima, a u kojima je povrijeđen veći broj demonstranata i policajaca.