Svijet
5

Janukovič pristao na prijevremene izbore, policija tvrdi da demonstranti pucaju

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministarstvo unatrašnjih poslova Ukrajine saopćilo je da su demonstranti jutros otvorili vatru na snage sigurnosti, prekršivši sinoć usmeno dogovoren prekid vatre. Trgom nezavisnosti u Kievu ponovo odjekuju pucnji iz vatrenog oružja.

Demonstrantima u Kievu pridružilo se i 50 policajaca iz Lviva, grada na zapadu Ukrajine. Na proteste je izašao i bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine. On je pojasnio kako je od početka podržavao demonstrante, ali da je zbog njemu poznatih razloga tek danas bio u mogućnosti da izađe na ulice i podrži proteste, javlja Anadolija.

Sporazum predviđa ustavne promjene i izbore

Parlamentarac Oleksandır Yefremov u razgovoru sa novinarom Interfax-Ukraina naveo je nekoliko stavki koje su tokom noći dogovorili predsjednik Yanukovich, opozicija te predstavnici Rusije i EU. Sporazum predviđa izglasavanje ustavnih promjena u septembru, kao i održavanje predsjedničkih izbora u decembru ove godine. 

Predsjednik ukrajinskog parlamenta (Verhovna Rada) Volodimir Ribak osudio je nasilje koje se posljednjih dana dešava na ulicama Kieva te kazao kako je parlament izglasao nacrt zakona koji će sprečavati policiju da protiv demonstranata izvodi antiterorističke akcije. On je također kazao kako će parlament danas normalno raditi te da će razmatrati prijedlog zakona o povratku na ustav iz 2004. godine. 

Povećan broj čarter letova iz Kieva

Prema pisanju lokalnih medija, nekoliko parlamentaraca iz vladajuće stranke čarter letovima je napustilo Kiev. Isti izvori navode da su zbog zahtjeva parlamentaraca čarter letovi iz ukrajinskog glavnog grada utrostručeni.

Zbog nestabilne ekonomske situacije u Ukrajini, pojedine ruske aviokompanije poduzele su mjere. Kompanija "Aeroflot" povećala je takse za letove izvan Ukrajine. Kompanija "Transaero" ograničila je prodaju karata za letove izvan Ukrajine, osim za letove prema Rusiji. Kompanija "S7Airlines" od ranija tri tarifna leta između Ukrajine i Rusije, ukinula je jedan.

BBC javlja kako je predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič pristao na održavanje prijevremenih izbora. Dogovor je postignut nakon višesatnih pregovora s liderima opozicije u Ukrajini.