Svijet
1

Demonstranti u Ukrajini pokušavaju ponovo blokirati sjedište Vlade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotinjak proevropskih demonstranata u Ukrajini su u srijedu pokušali ponovo blokirati sjedište Vlade, gdje treba da se u toku jutra održi sjednica Vijeća ministara, ali je policija blokirala sve prilaze, prema novinaru agencije AFP.

Demonstranti, koji protestuju protiv obustave procesa evropskih integracija Ukrajine, morali su ostati iza kordona policije izvikujući "Sramota!" i "Ostavka!".

Oni traže odlazak premijera Mykola Azarova i predsjednika Viktora Janukoviča.

Stotinjak policajaca je raspoređeno na licu mjesta kako bi se obezbijedila sigurnost.

Radi se o prvom sastanku Ukrajinske vlade nakon demonstracija opozicijskih snaga koje su mobilizirale više od 100.000 demonstranata na Trgu nezavisnosti u Kijevu i desetak drugih gradova u zemlji.

U sukobima sa snagama reda na margini ovih demonstracija bilo je više od stotinu povrijeđenih, među kojima ima i novinara.

Prethodnog dana, ukrajinske interventne snage su silom evakuirale Trg nezavisnosti koji je opozicija okupirala prije nekoliko dana, a bilo je tridesetak povrijeđenih.

Ukrajinske vlasti su priznale ekscese policije, i šef policije glavnog grada bio je prisiljen dati ostavku nakon ovih represija koje su pojačale mobilizaciju opozicije.

Ukrajinske vlasti su iznenada suspendirale krajem novembra potpisivanje sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, pripreman nekoliko mjeseci, da bi se okrenule prema Rusiji.

Ovaj preokret je izazvao demonstracije opozicije i neviđenu mobilizaciju nakon prozapadne narandžaste revolucije 2004. godine.

Pod pritiskom ulice i opozicijskih čelnika, među kojima je bokser Vitalij Kličko, bivši predsjednik parlamenta Arsenij Lacenjuk i nacionalista Oleg Tiagnibok, parlament je stavio na dnevni red nepovjerenje protiv Azarova i njegove vlade, koja nije uspjela.

Opozicija ju je optužila da je lično odgovorna za policijsko nasilje protiv demostranata i da je "Ukrajinu prodala Rusiji".

U srijedu, jedna ukrajinska delegacija treba otputovati u Bruxelles, kako bi se nastavili pregovori koji će omogućiti da se potpiše sporazum o pridruživanju s EU-om pod povoljnijim uvjetima za Ukrajinu, prema izjavi ukrajinskog premijera.

Jedna druga ukrajinska delegacija se očekuje u Moskvi, gdje treba da se razgovara o strateškom partnerstvu s Rusijom, naveo je isti izvor.