British Medical Journal
0

"Kanabis bi se trebao prodavati poput piva i cigareta"

Sarajevo-x.com
U uvodnom članku medicinskog časopisa "British Medical Journal" se navodi da bi prodaja kanabisa trebala biti legalizovana poput alkohola, jer dosadašnje zabrane nisu imale željeni efekat.

Zabranjivanje kanabisa je povećalo procenat nasilja koje je povezano sa drogom, jer je osvajanje ilegalnog tržišta vrijedno međusobne borbe kriminalnih grupa.

U SAD-u su od 1981. do 2002. godine potrošene milijarde dolara kako bi se prekinulo krijumčarenje droga, ali je pokušaj bio neuspješan.

Broj hapšenja u SAD-u koja su povezana sa kanabisom se povećao sa 350.000 u 1990. godini na više od 800.000 godišnje do 2006. godine, a zapljenjeno je oko 1,1 milion kilograma.

U uvodnom članku kojeg je napisao profesor Robin Room sa Univerziteta u Melbourneu stoji: "U nekim zemljama instrumenti koje kontroliše država, kao što su režimi za legalizaciju i inspektori, te prodajna mjesta koja kontroliše vlada, još uvijek funkcionišu za alkohol, a isto bi se moglo primjeniti i na kanabis".

Profesor Room je sugerisao da bi dozvola vlade uveliko poboljšala kontrolu nad prodajom kanabisa. Dodao je da trenutna zabrana prodaje kanabisa može dovesti i do zabrane alkohola koju je usvojilo jedanaest zemalja između 1914. i 1920. godine.

Naknadno je zamijenjena sa "striktnim regulatornim režimima, koji su smanjili probleme društva vezane za alkohol i njegovu potrošnju, dok su ograničenja nagrizala neoliberalnu ideologiju slobodnog tržišta u posljednjih nekoliko decenija".

Članak donosi zaključak da je izazov za istraživače i analitičare da pokažu detalje o efikasnosti regulatornih režima, kao što je učinjeno prilikom ukidanja zabrane alkohola u SAD-u".

Početkom ove godine, urednica medicinskog časopisa "British Medical Journal" Fiona Godlee kojeg vodi Britanska medicinska asocijacija, objavila je članak Stevea Rollesa, vođe istraživanja koje obavlja fondacija Transform. U ovom članku Rolles poziva da se prekine rat protiv droga, te da se primjeni legalni regulatorni sistem.

"Rolles nas poziva da pronađemo alternativu neuspjelom ratu protiv droga. On tvrdi da moramo odobriti i zakonom regulisati prodaju i konzumaciju droga, te da ih ne smijemo kriminalizirati. Slažem se sa njegovim mišljenjem", rekla je Godlee.