|

Čašica smrtonosnija od igle

Čašica smrtonosnija od igle
0
S
Sarajevo-x.com
1.11.2010. u 11:25
17
komentara
0

dijeljenja
Čašica smrtonosnija od igle
Alkohol je opasniji od ilegalnih droga kao što su heroin i kokain, rezultati su nove studije, javlja Associated Press.
Britanski stručnjaci ocjenjivali su supstance, uključujući alkohol, kokain, ecstasy i marihuanu, rangirajući ih na osnovu destruktivnog utjecaja na pojedince i na društvo kao cjelinu.

Istraživači su analizirali koliko droga stvara ovisnost i kako šteti ljudskom tijelu, a u obzir su uzeti i drugi vidovi štete koju prouzrokuje ovisnost, poput rasturanja porodica i ekonomskih troškova, kao što su zdravstvena njega, socijalna pomoć i zatvor.

Heroin, crack kokain i metamfetamin ili kristalni meth su najsmrtonosnije droge. Ukoliko se u obzir uzme širi društveni efekat onda alkohol, heroin i crack kokain imaju najteže posljedice.

Međutim, u ukupnom skoru, alkohol ima najnegativniji utjecaj, a slijede ga heroin i crack kokain, dok su marihuana, ecstasy i LSD daleko niže na ovoj listi.

Istraživanje je finansirao britanski "Centre for Crime and Justice Studies", a objavljeno je u medicinskom žurnalu Lancet.

Eksperti su rekli da je alkohol tako visoko rangiran zbog rasprostranjenosti upotrebe i pogubnih posljedica ne samo po konzumenta već i po ljude oko njega.

"Samo razmislite šta se dešava sa alkoholom na svakoj fudbalskoj utakmici", rekao je Wim van den Brink, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Amsterdamu.

Kada se alkohol pretjerano konzumira, uništava gotovo sve organe. Također je povezan sa većom stopom smrtnosti i većim procentom kriminala nego bilo koja droga, uključujući i heroin.

Ipak, stručnjaci smatraju da bi zabrana alkohola bila nepraktična i neispravna.

"Ne možemo se vraćati u doba prohibicije. Alkohol je ukorijenjen u našoj kulturi i to ne bi funkcionisalo", rekao je Leslie King, savjetnik u evropskom Centru za monitoring droga i jedan od autora istraživanja.

On je rekao da bi se vlade trebale fokusirati na problematične konzumente, a ne na većinu ljudi koji popiju piće ili dva. King smatra da bi države trebale uvesti više edukativnih programa i povećati cijenu alkohola kako ne bi bio dostupan svima..
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...