Velika Britanija
0

Renomirani doktor poziva na dekriminalizaciju droga

Sarajevo-x.com
Jedan od vodećih britanskih doktora, prof. dr. Sir Ian Gilmore, je savjetovao vladu Velike Britanije da razmisli o dekriminalizaciji droga jer misli da njihovo zabranjivanje nije doprinijelo očuvanju zdravlja i smanjenju stope kriminala u zemlji.

Prof. dr. Sir Ian Gilmore kaže da bi trebalo razmisliti o izmjenama zakona o drogama, jer se već četrdeset godina bezuspješno radi na uklanjanju droge iz društva. On kaže da se prekookeanska proizvodnja droge ne može zaustaviti, kao ni uvoz u zemlju, ali da se ovisnici mogu početi tretirati kao bolesnici.

"Bolnice su pune bolesnika koji ne pate zbog heroina nego zbog nečistih igala i droge. Do sada je bilo nekoliko uspješnih projekata u kojim se najtežim ovisnicima kontrolisano davao čisti heroin. Ovakav način je unaprijedio zdravlje ovisnika, pomogao im da se izliječe te su prestali krasti kako bi zadovoljili svoju potrebu za drogom", izjavio je Gilmore.

On navodi da je "dekriminalizacija" možda preteška riječ, ali da je u svakom slučaju više za zakonski okvir koji će kontrolisati ilegalne droge, nego za totalnu zabranu.

Slični zahtjevi za reformu britanskih zakona o drogama su prošlog naišli na oštre kritike političara i voditelja raznih kampanja, objavio je "Sky News".

Bivši savjetnik za droge, profesor David Nutt, je prošlog mjeseca rekao da Velika Britanija treba radikalne izmjene zakona o drogama koje bi trebale uključivati i kontrolisanu prodaju nekih supstanci. Dodao je kako vjeruje da je metoda kriminaliziranja droga doživjela ogroman neuspjeh.

"Političari oklijevaju uvesti reforme zakona o drogama jer se boje da bi mogli izgubiti glasače ako kažu da je trenutna politika o drogama neuspješna", izjavio je profesor Nutt koji je dobio otkaz nakon što tvrdio da je ekstazi manje štetan od alkohola.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su droge poput heroina, kokaina i kanabisa ekstremno štetne i da mogu uzrokovati veliku štetu zajednicama širom zemlje.

Vlada ne misli da je dekriminalizacija droga ispravan pristup, nego da je cilj smanjiti korištenje droga, pobijediti kriminal i nered povezan sa drogom te pomoći ovisnicima da se odviknu od droge jednom zauvijek.