Svijet
9

Kako je Trump potresao Republikance: Podržao gay osobe, osudio rat u Iraku, Libiji...

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump je i zvanično kandidat Republikanaca na predstojećim izborima u SAD-u. Trump je izazvao kontroverze u cijelom svijetu, a svjetski mediji navode da je kontroverzan i za samu Republikansku stranku.

Još od samog početka kandidature Donald Trump je pokazao da je neuobičajen kandidat za Republikansku partiju, s obzirom na to da se u mnogim pitanjima razilazi s njihovim zvaničnim stavovima, piše BBC.

Ovo su neka od područja u kojima Trump ima drugačije stavove od stavova partije koju predstavlja. U nekim od ovih pitanja već se vidi Trumpov utjecaj u partiji.

Prava gay osoba

Trump bi se u ovom pogledu mogao okarakterisati kao neodlučan. Iako je u prošlosti izrazio povoljno mišljenje o istospolnim brakovima, tokom kampanje izjavio je da bi brak trebao biti između muškarca i žene i da države ne bi trebale biti prisiljavane da priznaju parove istoga spola.

Međutim, izrazio je neslaganje sa zakonom u saveznoj državi North Carolina, koji zahtijeva od transrodnih osoba da koriste toalete koji odgovaraju rodu u kojem su rođeni.

Nakon pucnjave u gay noćnom klubu u Orlandu prošlog mjeseca Trump se direktno obratio glasačima iz gay populacije, rekavši im da je njemu više stalo do njihove zaštite od antigay islamskih radikala nego njegovoj protukandidatkinji na izborima Hillary Clinton.

Stavovi partije su konzervativniji po ovom pitanju. Njihov stav je da je "tradicionalni" brak između muškarca i žene osnova za slobodno društvo. Partija osuđuje odluku Vrhovnog suda koja legalizira brak između dvije gay osobe i tvrde da svako dijete zaslužuje da ima majku i oca koji su vjenčani.

Platforma partije optužuje Baracka Obamu da nameće društvenu i kulturnu revoluciju Amerikancima pogrešno redefinirajući diskriminaciju na osnovu spola da uključi seksualnu orijentaciju ili druge kategorije. Pokušaje da se transrodnim osobama da pristup u toalete koji odgovaraju njihovoj definiciji roda platforma naziva ilegalnim i opasnim.

Državna sigurnost

Glavni Trumpov fokus po ovom pitanju je zid između Meksika i SAD-a. Uprkos raznim procjenama, nejasno je koliko bi zid koštao i ko bi ga platio. Dok Trump tvrdi da bi novac došao od samog Meksika, meksički zvaničnici kažu da se to neće desiti “ni pod kakvim uslovima“.

Trump je isto tako predložio više ulaganja u američku vojsku, u pitanje je doveo posvećenost SAD-a stranim savezima i sporazumima o zajedničkoj odbrani, uključujući one s NATO-om i Južnom Korejom, tvrdeći da Amerikanci nose previše finansijskog tereta.

U isto vrijeme, republikanci su pod Trumpovim utjecajem pooštrili svoj prijedlog za barijeru između Meksika i SAD-a, a nedavno su se vratili svojoj tradicionalnoj poziciji za uvećana sredstva za vojsku, nudeći stari slogan Ronalda Reagana “mir kroz snagu“. Partija dovodi u pitanje i sporazume o ograničavanju naoružanja i kaže da, iako SAD moraju raditi s međunarodnim savezima poput NATO-a, evropske nacije moraju ulagati više u svoje oružane snage.

Imigracijska politika

Trump je prošlog decembra izazvao veliku pažnju javnosti kada je tražio da se privremeno zatvore granice za sve muslimane, ali od tog stava se odmakao nedavno, rekavši da je to samo preporuka i da bi se zabrana odnosila samo na nacije s “dokazanim istorijatom terorizma“ protiv SAD-a ili njihovih saveznika.

Svoju kampanju započeo je tražeći deportaciju 11 miliona nedokumentovanih imigranata koji se trenutno nalaze u SAD-u, a Meksiko je optužio da u SAD šalje dilere droge i silovatelje. Trump je rekao i da bi legalno useljenje trebalo biti smanjeno, a usprotivio se i trenutnoj praksi kojom se svima onima rođenim na američkom tlu daje državljanstvo.

Partija također ima čvrst stav protiv ilegalne imigracije i davanja bilo kakvog pravnog statusa nedokumentovanim imigrantima. Blaži su prema legalnim imigrantima, iako smatraju da trenutni nivo imigracije doprinosi nezaposlenosti. Smatraju i da izbjeglice koje ne mogu biti potpuno provjerene ne trebaju biti puštene u zemlju.

Trgovina

Trump ima jake stavove po pitanju trgovinskih ugovora kao što su North American Free Trade Agreement (NAFTA) i Trans-Pacific Partnership (TTP), za koje smatra da nanose štetu SAD-u. Trump bi promijenio i sadašnju dinamiku trgovinske razmjene sa Kinom, a američke kompanije koje svoje pogone prenose u strane države radi jeftinijih cijena rada bi kaznio.

Stav Republikanske partije dugo je išao u korist trgovinskih ugovora, a sada pokušavaju načiniti razliku između "pažljivo ispregovaranih trgovinskih dogovora" koji kreiraju milione poslova i onih koji ne štite interese SAD-a. Partija je nedavno uklonila i sve reference za TTP, što je velika razlika u odnosu na prije nekoliko godina kada su zagovarali njeno ostvarivanje kako bi SAD mogle imati veći pristup azijskom tržištu.

Vanjska politika

Trump je nazvao vanjsku politiku SAD-a potpunom i totalnom katastrofom koja nema ni viziju, ni cilj, ni smjer, ni strategiju. On bi najradije izbjegao uključivanje u politiku drugih zemalja, pogotovo stoga što takve akcije dosta koštaju.

Trump je osudio rat u Iraku, aktivnosti Obamine administracije u Libiji i uključenost SAD-a u konflikt u Siriji. Trump podržava Izrael, a želi ponovo pregovarati s Iranom o njihovom nuklearnom programu.

Trump smatra da bi se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom vrlo dobro slagao, a čini se da je njegov stav omekšao i stav republikanske partije koja je iz službene platforme uklonila jaku osudu ruskog učešća u dešavanjima u Ukrajini.

Trump smatra da bi SAD morale biti nepredvidive u svojoj vanjskoj politici, kako njihovi neprijatelji ne bi mogli predvidjeti njihove korake.

Jedna od razlika između Trumpovog stava i stava partije je ta da partija poziva na uništenje IDIL-a.

Zanimljivo je da platforma za Meksiko, Trumpovu dežurnu žrtvenu ovcu, ima i nekoliko lijepih riječi.

"Njihovo bogato kulturno i religijsko nasljeđe koje dijele milioni naših građana, trebalo bi ohrabriti veće razumijevanje i kooperaciju između naših zemalja", stoji u manifestu partije.