Napeti odnosi
9

Južna Koreja zabrinuta zbog raketa prikazanih na paradi u Pjongjangu

FENA
Južna Koreja je pozvala danas Sjevernu da se pridržava svojih prethodnih obećanja o razoružanju, izražavajući zabrinutost zbog prikazivanja novih raketa velikog dometa na vojnoj paradi u Pjongjangu.
Na proslavi 75. rođendana vladajuće stranke u Pjongjangu, Sjeverna Koreja je na vojnoj paradi jučer prikazala različite sisteme naoružanja, uključujući dvije rakete koje su prvi put otkrivene stranoj javnosti. Jedna je izgledala kao interkontinentalna balistička raketa, a druga je vjerovatno nadograđena verzija projektila koji se lansiraju s podmornica.

Iako neki stručnjaci kažu da bi to mogle da budu samo makete raketa u razvoju, njihovo prikazivanje pokazuje da Sjeverna Koreja nastoji da pojača svoje naoružanje tokom zastoja u nuklearnoj diplomatiji sa Sjedinjenim Državama.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je zabrinuto zbog činjenice da je "Sjeverna Koreja otkrila oružje, uključujući ono za šta se sumnja da je nova balistička raketa velikog dometa".

U saopćenju se zahtijeva da se Sjeverna Koreja pridržava međukorejskih sporazuma iz 2018. godine o smanjenju napetosti.

Južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je odvojeno saopćenje u kojem poziva Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima kako bi postigla napredak u svojoj posvećenosti denuklearizaciji i miru na Korejskom poluootoku.

Nakon hitnog sastanka Vijeća za nacionalnu bezbjednost, članovi Vijeća u Južnoj Koreji rekli su da će nastaviti da analiziraju strateški značaj sjevernokorejskih sistema naoružanja koji su prikazani jučer i da preispituju odbrambene sposobnosti Južne Koreje.

Odnosi dvije Koreje i dalje su napeti usred zastoja u nuklearnoj diplomatiji Pjongjanga i Washingtona.

Tokom govora na vojnoj paradi, sjevernokorejski lider Kim Jong Un upozorio je da će u potpunosti mobilisati svoju nuklearnu silu ako bude ugrožen, ali će izbjeći direktne kritike Washingtona, prenosi Beta.