{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan trajno zatvara reaktore u Fukushimi

S
30.3.2011. u 16:16
0
8
Japan trajno zatvara reaktore u Fukushimi
0
Japan trajno zatvara reaktore u Fukushimi
Foto: AFP
Japan će trajno zatvoriti reaktore u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daichi, saopštila je danas tokijska elektrodistribucija (TEPCO), koja je operator ovog postrojenja.
Objava je uslijedila tri sedmice poslije zemljotresa i cunamija koji su izazvali probleme u prva četiri reaktora. Vlasti će izvršiti konsultacije u vezi sa reaktorima pet i šest, koji su ugašeni i bezbjedni.

Japanski stručnjaci razmatraju mogućnost pokrivanja reakora u Fukushimi specijalnim materijalom, da bi spriječili širenje radioaktivnih supstanci, izjavio je cladin sekretar Jukio Edano.

Vlada je juče naredila operatoru da odmah počne primjenu novih bezbjednosnih mjera, uključujući pripremu rezervnih sistema za slučaj nestanka električne energije.

U pripravnosti će se i dalje nalaziti vatrogasni kamioni, kako bi se održalo hlađenje oštećenih reaktora i bazena sa iskorištenim nuklearnim šipkama.

Ministar ekonomije, trgovine i industrije Banri Kajieda rekao je da ovo ne znači da treba obustaviti sve operacije vezane za nuklearne elektrane.

Prethodno je objavljeno da morska voda nedaleko od oštećene nuklearne elektrane sadrži mnogo veći stepen radioaktivnog joda nego što je ranije objavljeno.

Japanska agencija za nuklearnu bezbjednost saopštila je da voda nedaleko od prvog reaktora u elektrani sadrži 3 355 puta više radioaktivnog joda od dozvoljenog limita. Ranija očitavanja pokazivala su da je nivo joda 1 850 puta veći od dozvoljenog.

Zamjenik direktora agencije Hidehiko Nišijama rekao je da jod značajno oslabi dok dođe do ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: