{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


1.150 puta više radioaktivnog joda u moru

F
28.3.2011. u 13:51
0
1
1.150 puta više radioaktivnog joda u moru
0
1.150 puta više radioaktivnog joda u moru
Foto: ITN
U moru udaljenom 30 metara od reaktora 5 i 6 japanske nuklearne centrale Fukushima izmjereno 1.150 puta više radioaktivnog joda nego što je dozvoljeno.
U nedjelju je kontaminacije vode bio 1.850 puta veći od dozvoljenog. Ipak, prema sopćenju tokijske elektro-energetske kompanije TEPCO i Agencije za nukleranu sigurnost, povećana radioaktivnost neće imati negativnog uticaja na alge i ostali morski biljni i životinjski svijet.

U međuvremenu, iz japanske vlade je saopćeno da je voda s visokim stepenom radijacije, koja je otkvirena u reaktoru 2 havarisane nuklearke, posljedica djelimičnog topljenja šipki s nuklearnim gorivom.

Portparol vlade Yukio Edano je kazao da je Komisija za nuklearnu sigurnost obavijestila vladu da "se smatra da je iscurila voda iz suda reaktora, koja je došla u kontakt sa šipkama s gorivom koje su se djelimično istopile u jednom trenutku".

Riječ je o vodi s visokim stepenom radioaktivnog zagađenja koja je pronađena u podrumu zgrade u kojoj se nalazi turbina reaktora, javila je japanska agencija Kyodo.

Za to vrijeme, u postrojenju Fukushima nastavljaju se radovi na uklanjanju ove vode, kako bi inženjeri mogli da ponovo osposobe sisteme za hlađenje, a vlada je istakla da će učiniti sve kako bi spriječila da kontaminirana voda dospije u more ili pod zemlju.

Kompanija TEPCO u nedjelju je saopćila da je koncentracija radioaktivnih supstanci u sudu reaktora 2 - 100.000 puta veća od granične.

Nuklerana centrala Fukushima-Daiichi, koja je udaljena 250 kilometara od Tokija, teško je oštećena u razornom špotresu i cunamiju koji su 11. marta pogodili Japan. Od tada tu zemlju stalno potresaju potresi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: