Japan
0

Povećan nivo radioaktivnog joda u vodama oko Fukushime

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO), koja radi na održavanju havarisane nuklearke Fukushima, otkrila je da je nivo radioaktivnog joda u vodama Pacifika oko Japana premašila dozvoljenu granicu 1.250 puta.

Neimenovani dužnosnik japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA) rekao je za AFP da je ova tvrtka na nekoliko stotina metara od obale, u blizini reaktora 1 ovog postrojenja, izmjerila prekomjerne količine radioaktivnog joda 131.

Glasnogovornik NISA-e Hidehiko Nishiyama izjavio je, međutim, da je nivo radijacije "relativno visoka", ali da će njegov utjecaj na morski život i hranu iz mora biti neznatan jer će se radioaktivne čestice "u znatnoj mjeri rastvoriti" dok ih morske vrste budu konzumirale.

Novi podaci o radioaktivnom zagađenju morske vode znatno su veći od prethodnih, s obzirom na to da je u četvrtak radijacija bila veća od dozvoljene "samo" 145 puta.

Organizacija za zaštitu okoliša u međuvremenu je saopćila da su njezini stručnjaci počeli pratiti nivo zračenja u blizini Fukushime na sjeveroistoku Japana jer smatraju da japanske vlasti umanjuju opasnosti i količinu radioaktivnog zagađenja.

Nuklearna kriza u Japanu se pojačala nakon što je u petak nagoviješteno kako postoji opasnost da je došlo do oštećenja suda u kojem se nalazi reaktor 3, što ukazuje da bi radioaktivno zagađenje moglo biti veće nego što se prethodno mislilo.

Japanske vlasti, međutim, opravdavaju odluku da ne evakuiraju stanovništvo iz šireg kruga oko postrojenja. Zona evakuacije je za sada u krugu od 20 kilometara.

U Fukushimi su u toku radovi na upumpavanju svježe vode kako bi se ohladila pregrijana jezgra reaktora, a odustalo se od korištenja morske vode jer sol može uzrokovati korozije opreme.