Svijet
0

Japan: Ozračena dva radnika nuklearke Fukushima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvojica radnika japanske nuklearne elektrane Fukushima-Daiichi bila su izložena radijaciji iznad dozvoljenog nivoa, saopćila je u petak tokijska elektroenergetska kompanija TEPCO, koja upravlja nuklearkom.

Dvojica operatera u kontrolnoj sobi prvi su radnici te elektrane koji su ozračeni preko dozvoljenog nivoa, a u toku su testiranja još nekoliko desetina zaposlenih, prenose agencije.

  • Oni su tokom čišćenja postrojenja bili izloženi nivou radioaktivnosti od 580 milisiverta, rekao je predstavnik TEPCO-a Junichi Matsumoto na pres-konferenciji.

Prema propisanim normama, operateri nuklearnih elektrana smiju da budu izloženi količini zračenja do 20 milisiverta godišnje. Ozračeni ljudi, zasad, nemaju nikakvih zdravstvenih problema, naveo je TEPCO.

Kompanija je, takođe, upozorila da bi do kraja juna iz nuklearne centrale oštećene u potresu i cunamiju 11. marta moglo da iscuri u more još radioaktivne vode ako izbije kvar u novom sistemu za dekontaminaciju.

U pogonu je uskladišteno skoro 110.000 tona visoko radioaktivne vode, naveo je TEPCO u izvještaju koji je u petak podnio japanskoj Agenciji za nuklearnu i industrijsku sigurnost.

Kompanija je pumpama ubacila ogromne količine vode radi hlađenja tri reaktora u kojima je, zbog oštećena u sistemu za hlađenje izazvanog potresom, počelo da se topi jezgro.

Uprava je sada suočena sa zadatkom da spriječi curenje radioaktivne vode iz postrojenja u more. U pogon je postavljena oprema za dekontaminaciju vode, koja treba da počne s preradom 15. juna, ali ukoliko izbije neki kvar, bazeni s radioaktivnom vodom bi mogli da se prepune već 20. juna, navedeno je u izvještaju.

Ekolozi i aktivisti za zaštitu prirode optužili su TEPCO da umanjuje opasnost od curenja radioaktivne vode u more.

  • Ako neprestano curi velika količina vode, radioaktivnost će se još više raširiti u moru, rekao je Junichi Sato, izvršni direktor japanske organizacije Greenpeace.

U okean je početkom aprila ispušteno oko 10.000 tona vode s niskim nivoom radioaktivnosti, što je izazvalo kritike susjedne Kine i Južne Koreje.

U potresu i cunamiju je poginulo ili nestalo 24.000 osoba, a iz okoline Fukushime je, zbog opasnosti od zračenja, evakuisano 80.000 stanovnika.