Svijet
14

Izraelsko - palestinski sukob obje strane koštao skoro 13 milijardi dolara

Anadolija
Tokom napada i ofanzive izraelske vojske na Gazu, koji su trajali 51 dan, palestinska strana je pretrpjela materijalnu štetu od oko osam, a izraelska oko 4,5 milijardi dolara, što je ukupno skoro 13 milijardi dolara, javlja Anadolija.

Zvaničnik palestinskog ministarstva ekonomije Teysir Amr za Anadoliju je istakao da je ministarstvo na čijem čelu se nalazi provelo opsežno istraživanje u vezi sa materijalnom štetom pričinjenom tokom izraelskih napada na Gazu.

Napominje kako je pomenuto istraživanje pokazalo da su napadi izraelske vojske na Gazu uzrokovali direktnu materijalnu štetu u Gazi u visini od 7,5 do 8 milijardi dolara.

Također, u Gazi je najveća materijalna šteta pričinjena u sektoru poljoprivredne i građevinarstva. Prema posljednjim podacima palestinskog ministarstva poljoprivrede, financijska šteta pričinjena u oblasti poljoprivrede tokom izraelskih napada iznosi 780 miliona dolara.

Ministarstvo za prostorno uređenje je također, saopćilo da je u izraelskim napadima ukupno srušeno 16.800 privatnih domova i privrednih objekata, dok je 35.000 domova značajno oštećeno. Također, tokom izraelskih napada u potpunosti je srušeno 360 industrijskih postrojenja.

Ministarstvo finansija Izraela je saopćilo da je u napadima palestinskih grupa na Izrael ta zemlja pretrpjela materijalnu štetu od 4,5 milijarde dolara.

Podsjećamo, prije tri dana je u egipatskoj prijestolnici Kairu između Izraela i Palestine postignut dogovor o trajnom primirju.

Izraelska vojska je zračne napade na Pojas Gaze počela 7. jula, a deset dana kasnije je započela i kopnenu ofanzivu. Tokom napada ubijeno je ukupno 2.145 osoba, a ranjeno 11.100 ljudi. Među ubijenima je bilo 578 djece.