Svijet
69

U izraelskim napadima uništena historijska džamija Al-Noor

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U izraelskom granatiranju Pojasa Gaze veliku materijalnu štetu pretrpjela je historijska džamija Al-Noor, koju su pogodili projektili tokom zračnih napada prošle noći, javio je reporter Anadolije.

Pored džamije smještenu u dijelu Gaze Deir Al-Balah, uništen je veliki broj stambenih jedinica i automobila.

Izrelska vojska saopćila je da je tokom protekle noći izvela artiljerijske napade na 40 ciljeva u Pojasu Gaze.

U saopćenju izraelske vojske navodi se da je sinoć i iz Gaze na Izrael ispaljeno 20 raketa.

Antiraketni izraelski štit "Čelična kupola" neutralizirala je dejstvo sedam, dok je 13 Hamasovih raketa palo na izraelsku teritoriju, piše u tekstu izraelskog saopćenja.

Tokom jučerašnjeg dana iz Gaze na Izrael je ispaljeno ukupno 130 raketa, od kojih je 100 palo na izraelsku teritoriju, dok je njih 22 uništeno antiraketnim štitom. Ostaje nejasno šta se desilo sa preostalih osam raketa.

Najmanje devet osoba izgubilo je život, a 73 su povrijeđene u sinoćnjim zračnim napadima Izraela na Gazu.

Od 7. jula kada je izraelska vojska započela akciju protiv Palestinaca pod nazivom "Zaštitna linija" pa do danas život su izgubile 172 osobe, a 1.267 je povrijeđeno.

Ministar u palestinskoj vladi  Mufid al-Hasayine istakao je da je od početka izraelskih napada 560 stambenih jedinica potpuno uništeno.

"Od ponedjeljka od kada traju izraelski napadi na Gazu u potpunosti je srušeno 560 stambenih objekata, a 12.800 je oštećeno", rekao je Hasayine.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana ubijen. Nakon toga međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija".