{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bilans izraelskih napada na Gazu: Zauvijek nestale 142 kompletne palestinske porodice

A
27.8.2014. u 14:28
57
51
Bilans izraelskih napada na Gazu: Zauvijek nestale 142 kompletne palestinske porodice
57
Bilans izraelskih napada na Gazu: Zauvijek nestale 142 kompletne palestinske porodice
Napadi izraleske vojske na Gazu, koji su počeli 7. jula i trajali 51 dan, sve do postizanja trajnog primirja između palestinskih grupa i Izraela u utorak, prouzrokovali su ogromne gubitke ljudskih života i materijalnu štetu, javlja Anadolija.
Na portalu Gazasurvey.com na dnevnoj bazi su od samog početka izraelske ofanzive objavljivani podaci o stradalima u Pojasu Gaze, kao i o porušenim objektima. Podaci na ovom portalu su objedinjeni na osnovu podataka koje su objavljivali palestinsko ministarstvo zdravstva, bolnice u Gazi, Ured za koordinaciju humanitarnih aktivnosti pri Ujedinjenim narodima (OCHA), Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) i izraelska vojska.

Na portalu se nalazi lista sa imenima i prezimenima stradalih osoba. Osim toga, nalazi se lista sa porušenim objektima koji su podijeljeni po kategorijama, kao što su privatni domovi, vjerske ustanove, škole i bolnice.

Prema posljednjim podacima, od 7. jula, kada su počeli napadi, poginulo je 2.145 Palestinaca od čega 578 djece, 346 žena i 1.221 muškaraca. U istom periodu je ranjeno 11.100 osoba. U izraelskim napadima na Gazu ubijeni su svi članovi 142 palestinske porodice.

Prema podacima Gazasurveya, u izraelskim napadima je u potpunosti uništeni objekti 17.200 domaćinstava, dok je djelimično srušeno 41.350 objekata domaćinstava, a štetu je pretrpjelo na desetine zgrada.

Osim toga, 70 džamija je u potpunosti uništeno, dok je na 152 pričinjena velika materijalna šteta, a od 232 škole koje su bile meta izraelskih napada 24 su srušene do temelja.

Tokom 51 dana izraelskih napada na Gazu oko 500 hiljada Palestinaca je ostalo bez krova nad glavom u svome gradu, od čega je 292.489 privremeno smješteno u lokalnim školama.

U izraelskim napadima na Gazu srušene su 33 bolnice i ambulante.

S druge strane, na izraelskoj strani su od napada sa teritorija Gaze poginulo 67 osobe od čega su 64 vojnika i tri civila dok su ranjena 463 vojnika i 83 civila. Dodaje se da je od ispaljenih raketa 3,4 posto pogodilo željeni cilj.

Izrael je ranije saopćio da je prihvatio prijedlog koji se odnosi na trajno primirje s Palestincima, postignuto uz posredovanje Egipta u utorak.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je potvrdio da je postignut potpuni prekid sukoba. Palestinski zvaničnici za AA su potvrdili da će postizanjem primirja biti otvoreni granični prelazi za ulaz u Gazu, dok će prostor za ribolov palestinskim ribarima biti povećan na šest milja.

Također, palestinska strana je saopćila da će se u narednom periodu pregovarati o oslobađaju palestinskih zatvorenika, kao i o temama kao što su zračne i pomorske luke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: