Svijet
13

Izraelske snage sigurnosti na Zapadnoj obali ubile 13-godišnjeg Palestinca

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedan 13-godišnji Palestinac je ubijen, a 75 osoba povrijeđeno u današnjim sukobima između izraelskih snaga sigurnosti i palestinskih demonstranata u različitim dijelovima Zapadne obale.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je 13-godišnjak preminuo u bolnici nakon što ga je izraelska vojska pogodila hicem u glavu u blizini Ramalaha.  

U saopćenju se navodi da je do žestokih sukoba izraelske vojske i demonstranata došlo u Nablusu i Tulkermu i da je vojska koristila bojevu i plastičnu municiju kako bi rastjerala demonstrante. Tokom tih sukoba ranjeno je najmanje 75 osoba.

Danas je sahranjen Ibrahim Akmed Mustafa (28), Palestinac kojeg je izraelska vojska teško ranila u četvrtak u mjestu Beit Ummer, a koji je jučer preminuo.

Tenzije u Jerusalemu i na Zapadnoj obali u porastu su od početka augusta, kada su jevrejski doseljenici zapalili jednu palestinsku kuću u Nablusu. Neredi su eskalirali sredinom prošlog mjeseca kada su izraelske snage sigurnosti uvele mjere zabrane ulaska muslimanima u kompleks Al Akse.

Izraelska policija se često sukobljava sa palestinskim demonstrantima, a u proteklim danima je u tim neredima život izgubila najmanje 21 osoba.