Svijet
2

Novi val incidenata: Izraelski vojnici napadnuti noževima, dvojica Palestinaca ubijeni

Klix.ba
Izraelska vojska saopćila je da su dvojica Palestinaca ubijeni nakon što su noževima napali izraelski vojnike na kontrolnom punktu u Zapadnoj obali.

Od 1. oktobra 2015. godine do posljednjeg vala incidenata poginula su 22 Izraelca, jedan Amerikanac i jedan državljanin Eritreje, a u istom vremenskom periodu izraelske sigurnosne snage ubile su 146 Palestinaca.

Podsjećamo, u jeku novog vala nasilja na okupiranim palestinskim teritorijama u novembru prošle godine četiri izraelska mladića su ranjena dok je jedna Palestinka ubijena.

Izraelci su zadobili povrede u okviru nekoliko napada koji su se desili u gradu Hebronu na Zapadnoj Obali, a vojnici IDF-a ubili su 73-godišnju ženu zbog navodnog pokušaja napada automobilom.

U objašnjenju IDF-a, starica se nalazila u automobilu koji je jurio prema vojnicima. Oni su se potom uspjeli skloniti nakon čega su otvorili vatru. Porodica starice ne vjeruje u zvanično objašnjenje vojske.

U istom valu incidenata zabilježeno je ranjavanje dvojice Izraelaca u blizini Ibrahimove džamije ili Pećine patrijaraha u Hebronu. 16-godišnjak je teško ranjen, dok je 18-godišnjak pretrpio samo lakše povrede.

Jedan od napada zabilježen je sjeverno od Jerusalema gdje je jedan muškarac u 40-im godinama zadobio teže povrede dok je počinitelj uspio pobjeći, dok je jedan 19-godišnjak ranjen vatrenim oružjem.

U decembru devet palestinskih prosvjednika je povrijeđeno na različitim područjima Zapadne Obale u pokušaju izraelske policije da razbije proteste.

Izvor iz Crvenog polumjeseca navodi kako je grupa palestinskih prosvjednika bila okupljena u blizini gradića El Bire kako bi protestovali protiv prekomjerne upotrebe sile od izraelske policije.

Policija je gađala demonstrante suzavcem i plastičnim mecima, nakon čega su demonstranti uzvratili kamenicama. Kako navodi izvor iz Crvenog polumjeseca, ovom prilikom troje prosvjednika je zadobilo povrede od bojeve municije, dok je četvero povrijeđeno gumenim mecima.