Svijet
1

Nemiri u Gazi: Izraelski vojnici ubili dvojicu palestinskih mladića

Anadolija
(Foto: EPA)
U nemirima u pograničnom pojasu između Gaze i Izraela izraelski vojnici su otvorili vatru na palestinske demonstrante, usljed čega je pogonulo dvoje, a povrijeđeno 98 osoba.

Mladi Palestinci protestuju protiv izraelske politike prema Jerusalemu i džamiji Al-Aksa. Do sukoba je došlo na više mjesta duž pograničnog pojasa. Tom prilikom su Palestinci koristili kamenje, a izraelski vojnici vatreno oružje. 

Kako je za AA izjavio glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva Eshref al-Kudra u izraelski vojnici su u blizini graničnog prijelaza Beyt Hanun ubili dvojicu Palestinaca dvadesetih godina. On je također rekao da je na različitim mjestima tokom protesta u pograničnom pojasu, što od gumenih što od bojevih metaka, povrijeđeno 98 ljudi. Osim toga, na desetine Palestinaca je pretrpjelo povrede od suzavca. 

Jevrejski doseljenici su u augustu ove godine zapalili jednu palestinsku kuću prilikom čega su poginuli otac, majka i 18-mjesečna beba, dok je jedna preživjela bila četverogodišnja djevojčica. Nakon toga Palestinci su na više mjesta pokrenuli proteste. Od početka oktobra u neredima je poginulo 34 Palestinca i šest Izraelaca.