Nakon napada na konvoj
0

Izrael odbio prijedlog o međunarodnoj istrazi

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da je odbacio ideju generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna o osnivanju međunarodne komisije za istragu upada na konvoj brodova sa 10.000 tona pomoći pojasu Gaze, prije sedam dana.

U međuvremenu je Izrael započeo deportaciju 19 ljudi, uključujući 11 propalestinskih aktivista, s irskog broda koji je u subotu pokušao da probije blokadu palestinske teritorije. Neki su već stigli u susjedni Jordan i dali prve izjave, ističući potrebu ukidanja blokade.

Pozivi da se to učini sve su glasniji širom svijeta, uz upozorenje da Palestincima prijeti humanitarna kriza.

Irski brod "Rachel Corey" jučer su presreli izraelski borbeni brodovi i usmjerili ga u luku Ashdod, bez ikakvog sukoba.

U prošli ponedjeljak je devet turskih aktivista ubijeno, kada su se izraelski mornarički komandosi spustili iz helikoptera na brod koji je prevozio stotine putnika. Oni su se sukobili s komandosima i nastalo je krvoproliće, u kome je desetine ljudi ranjeno, uključujući i komandose.

Brod "Mavi Marmara" bio je dio flote, čiji je cilj bio probijanje izraelske blokade palestinske teritorije. Taj događaj izazvao je globalne osude Izraela i potakao pozive da se istraži tragedija.

Ban Ki-moon je predložio da na čelu komisije bude bivši premijer Novog Zelanda Jeffrey Palmer Palmer, ekspert za pomorsko pravo, a da u njoj budu predstavnici SAD-a, Turske i Izraela. Netanyahu je obavijestio izraelske ministre o razgovoru s generalnim sekretarom UN-a, rekavši im da mu je prenio da istraga činjenica mora biti vođena odgovorno i objektivno.

"Moramo ispitati stvar pažljivo, vodeći računa o nacionalnim interesima Izraela i interesima izraelskih odbrambenih snaga", rekao je Netanyahu.

Izraelski premijer se osvrnuo i na blokadu pojasa Gaze, naglasivši da su rasprave o njenom olakšanju počele i prije nego što je konvoj brodova krenuo.

"Naša je želja da omogućimo transfer civilnih i humanitarnih dobara civilnom stanovništvu, a da spriječimo isporuku oružja i ratnog materijala", naglasio je Netanyahu, upozorivši da "provokativna flota neće spriječiti da se o tome diskutira" i da se razmatraju prijedlozi na tu temu s prijateljskim zemljama.

Izraelski ministri smatraju da se blokada mora nastaviti. To mišljenje ne dijeli vanjski svijet, čak i najbliži saveznik Izraela, SAD smatra da je blokada neodrživa, dok propalestinski aktivisti najavljuju da će nastaviti da šalju brodove u Gazu.