{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izrael neće sarađivati ako UN bude saslušavao vojnike"

F
10.8.2010. u 12:26
0
2
"Izrael neće sarađivati ako UN bude saslušavao vojnike"
0
"Izrael neće sarađivati ako UN bude saslušavao vojnike"
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izrael je u utorak zaprijetio da neće sarađivati s grupom eksperata Ujedinjenih nacija (UN) koja istražuje o izraelskom napadu na brodove s humanitarnom pomoći za Gazu, ako ova grupa bude zahtijevala saslušavanje vojnika koji su učestvovali u operaciji.
"Premijer Benjamin Netanyahu jasno je dao do znanja da Izrael neće sarađivati s komisijom koja zahtijeva saslušavanje vojnika", upozorio je Netanyahuov glasnogovornik Nir Hefetz u izjavi za vojni radio.

"Prije nego što je Izrael objavio da će učestvovati u radu komisije, tokom intenzivnih pregovora smo se dogovorili da će mandat ove komisije biti pravedan, odgovoran i neće ugrožavati vitalne i sigurnosne interese izraelske države", dodao je glasnogovornik.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u ponedjeljak demantirao da postoji dogovor koji isključuje mogućnost da grupa eksperata, koja s radom počinje u utorak, saslušava pripadnike izraelskih komandosa.

Devet Turaka je ubijeno u sukobima s izraelskim komandosima koji su 31. maja napali turski brod Mavi Marmara u međunarodnim vodama dok je brod pokušavao da probije izraelsku blokadu oko pojasa Gaze, koji je pod kontrolom palestinskih islamista iz Hamasa, podsjeća AFP.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: