Izrael
0

Netanyahu izjavio pred istražnom komisijom da nije kriv

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak na prvom saslušanju pred izraelskom istražnom komisijom da je Izrael tokom napada na brodove s humanitarnom pomoći za Gazu djelovao u skladu s "međunarodnim pravom".

Devet Turaka je ubijeno u sukobima s komandosima izraelske mornarice u međunarodnim vodama 31. maja, dok je brod Mavi Marmara pokušavao da probije izraelsku blokadu oko pojasa Gaze.

Mandat komisije koja je u ponedjeljak počela sa saslušanjima kako bi ispitala pravne aspekte ovog napada je ograničen. Ona treba da utvrdi zakonitost pomorske blokade koju je Izrael uveo Gazi i napada na flotu brodova.

Paralelno s ovom komisijom, Netanyahu je morao da pod pritiskom međunarodne zajendice prihvati odluku UN-a o formiranju panela od četiri stručnjaka, među kojim je Izraelac i Turčin, koji treba da počne s radom u utorak.

Premijer smatra da su izraelski vojnici pucali jer je "njihov život realno bio u opasnosti". On je potvrdio da je izdao naredbu za napad kako bi se izbjegao gubitak ljudskih života.

Netanyahu je opravdavao i blokadu uvedenu pojasu Gaze koji je od 2007. godine pod kontrolom palestinskih islamista iz Hamasa: "Hamas je pretvorio pojas Gaze u terorističku enklavu pod zaštitom Irana koji joj osiguarava političku, vojnu i financijsku pomoć", izjavio je on, javio je AFP.