Svijet
0

Brod Rachel Corrie u Izraelu, protesti u Tel Avivu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irski brod "Rachel Corrie", koji je plovio ka pojasu Gaze, noseći stotine tona pomoći Palestincima, pristao je u izraelsku luku Ashdod, nakon što su se izraelski vojnici ukrcali na njega bez sukoba s putnicima i usmjerili ga na teritoriju Izraela.

Upad na brod izazvao je proteste u Tel Avivu, u kojima je došlo do sukoba desničarskih i ljevičarskih demonstranata.

Prvobitno je bilo planirano da se na protestu označi godišnjica šestodnevnog rata prije 43 godine kada je Izrael osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom.

Organizatori su bili ljevičarske stranke i organizacija "Mir sada". Nosili su transparente na kojima je pisalo "Vlada nas sve potapa" i "Desničarska vlada - opasnost po državnu sigurnost".

Demonstranti su išli glavnim gradskim trgom Rabin kraj zgrade općine ka muzeju Tel Aviv, a slijedili su ih desničari. Dvije strane su psovale i vikale jedna na drugu i bačena je jedna dimna bomba.

Izraelska vojska je saopćila da vojnici nisu naišli na otpor dok su se ukrcavali na irski brod. Dogodilo se to pet dana nakon što je devet ljudi ubijeno kada su izraelski komandosi upali na brod pod turskom zastavom koji je također nosio pomoć za Palestince u blokiranom pojasu Gaze.

Tovar s irskog broda koji je ignorirao naredbe izraelske mornarice da sam uplovi u izraelsku luku, istovara se i provjerava, da bi se kopnom dopremio u Gazu.

Glasnogovornik izraelske policije Mickey Rosenfeld rekao je da je posada i 19 putnika iz Irske i Malezije odvedeni nedaleko od Tel Aviva i da će biti uskoro deportirani u svoje zemlje.

Misija broda bila je najnoviji pokušaj da se probije blokada pojasa Gaze, čiji je cilj da se zaustavi naoružavanje Hamasa koji vlada tim teritorijem.

Predstavnici takozvane Kampanje solidarnosti s Palestinom u Dublinu označili su ovaj izraelski potez još jednim aktom nalik na akt pirata. Sjedinjene Države, glavni saveznik Izraela, istaknule su potrebu da se stanovnici Gaze opskrbe svim što im je neophodno, nagovijestivši da se embargo ne može nastaviti u sadašnjoj formi.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Bijele kuće rekao je da se moraju razraditi nove metode kako bi se isporučilo više robe i ukazala pomoć Gazi.

Poznavaoci prilika očekuju da će Izrael, suočen s oštrim osudama zbog upada na konvoj brodova koji se završio krvoprolićem, morati bar da ublaži tu blokadu.

Izraelski dužnosnici kažu da se razmatra neka vrsta međunarodne uloge kako bi embargo na oružje ostao na snazi, a da se civilna dobra isporučuju. Učestali su i pozivi za međunarodnu istragu sukoba koji se dogodio u ponedjeljak, što Izrael odbija i nagovještava unutarnju istragu s tim da u komisiji eventualno bude i stranac.

Glasnogovornica propalestinske grupe koja je nekoliko puta pokušala probiti izraelsku blokadu najavila je u subotu da će se zatvoriti štab grupe na Kipru, ali će brodovi i dalje ploviti ka palestinskom teritoriju.

Još jedan konvoj brodova planiran je za početak jeseni. Kao moguće mjesto novog štaba Greta Berlin spomenula je London.

"Nećemo prestati. Premjestit ćemo naše sjedište. Mislim da smo stjerali Izrael u ćošak", rekla je ona.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmer najavio je nastavak blokade sve dok Hamas ne ispuni uvjete da prizna Izrael i odbaci nasilje.