Pritisak na vlasti Irana
106

Iran isključen iz UN-ovog tijela za prava žena zbog krvavog gušenja protesta

F. H.
Širom svijeta organizovani su protesti zbog nasilnog gušenja demonstracija u Iranu (Foto: EPA-EFE)
Širom svijeta organizovani su protesti zbog nasilnog gušenja demonstracija u Iranu (Foto: EPA-EFE)
Ujedinjeni narodi izbacili su Iran iz svog tijela za prava žena zbog ponašanja Teherana prilikom gušenja protesta koji su izbili širom Irana.

Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a (ECOSOC) izglasalo je rezoluciju koju su predložile SAD da se "odmah ukloni" Iran iz Komisije za status žena (CSW) do kraja mandata od 2022. do 2026. godine.

Dvadeset i devet država članica glasalo je za rezoluciju. Osam ih je glasalo protiv, uključujući Rusiju i Kinu. Šesnaest je bilo suzdržano od 53 člana.

Komisija UN-a za status žena od 45 članova posvećena je promicanju ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena.

Ambasadroica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da je rezolucija odgovor na apele iranskih žena i civilnog društva.

Iranski ambadaor Amir Saeed Iravani nazvao je isključivanje "ilegalnim potezom" i optužio SAD da "pokušavaju iskoristiti UN za promicanje svoje političke agende".

"Uklanjanje Irana iz Komisije UN-a za status žena dobrodošao je korak prema pozivanju iranskog vodstva na odgovornost za svoju dugu povijest diskriminacije i okrutnosti prema ženama i djevojčicama", rekao je Louis Charbonneau, direktor UN-a za Human Rights Watch.

"Ono što je potrebno je hitan koordinisani pritisak na Iran da prekine svoju kampanju nasilja, vjerodostojno kazneno gonjenje pojedinaca koji su direktno odgovorni za ova užasna kršenja ljudskih prava i kraj ozbiljne diskriminacije žena", rekao je.

Komisija je glavno globalno međuvladino tijelo isključivo posvećeno promicanju ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena.

Početkom novembra potpredsjednica Kamala Harris rekla je da će Sjedinjene Države surađivati s drugim nacijama kako bi izbacile Iran iz Komisije.

Bivša državna tajnica Hillary Clinton također se zalagala za taj potez.

Protivnici, uključujući Rusiju i Kinu, primijetili su da je Iran izabran u tijelo i da je njegovo izbacivanje postavilo "opasan presedan".

U međuvremenu, Bijela kuća pozdravila je "historijsko" glasanje, nazivajući ga "još jednim znakom rastućeg međunarodnog konsenzusa o Iranu i zahtjevima za odgovornošću".

"Sjedinjene Države rade s našim saveznicima i partnerima širom svijeta kako bi Iran smatrali odgovornim za zlostavljanja koja čini protiv vlastitog naroda, posebice mirnih demonstranata, žena i djevojaka, i nasilja koje omogućuje protiv ukrajinskog naroda", nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan rekao je u izjavi.

"Nedavna užasna pogubljenja u Teheranu samo jačaju našu odlučnost da proširimo ovaj rastući konsenzus i nastavimo sa svim mogućim mehanizmima odgovornosti protiv iranskog režima i njegovih dužnosnika odgovornih za te zločine", dodao je Sullivan, prenosi Daily Sabah.