Euro 2024
5

Utakmica Srbija - Engleska iz minute u minutu

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometne reprezentacije Srbije i Engleske večeras u Gelsenkirchenu na stadionu Schalkea igrale su svoj prvi meč na Evropskom prvenstvu, a direktan tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice. Engleska je stigla do teške pobjede od 1:0.

90' - Četiri minute nadoknade.

89' - Sijeva ponovo ispred gola Engleske nakon ubačaja Mladenovića, a onda i šuta Milinković-Savića, ali promjene nema. Definitivno je Srbija igrom u nastavku zaslužila barem bod.

86' - Mainoo mijenja strijelca jedinog gola na meču Bellinghama.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

86' - Engleska se oslobađa pritiska, a Piksi je požutio zbog prigovora sucima.

83' - Nova prilika za Srbiju! Birmančević je šutirao, a ispred gola Engleske se našao Kane i zaustavio loptu na putu ka mreži.

82' - Sjajan udarac Vlahovića s 20 metara, a loptu ispod prečke vadi Pickford!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

77' - Velika šansa za Englesku! Kane šutira glavom nakon ubačaja Bowena, a Rajković ga zaustavlja uz pomoć prečke!

74' - Birmančević je u igri umjesto Živkovića, a na drugoj strani Bowen mijenja Saku. Prethodno je Gallagher zamijenio Alexander-Arnolda.

72' - Sada je opao ritam utakmice, a Engleska i dalje djeluje jako loše. Srbija definitivno daleko bolje stoji na terenu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

65' - Veliki pritisak Srbije i dalje traje. Sada oni rade ono što je činila Engleska u prvom poluvremenu i potpuno dominira.

61' - Mitrović izlazi, a umjesto njega je u igri Jović, dok je Tadić zamijenio Lukića.

59' - Šansa za Srbiju! Mladenović je sjajno prošao po lijevoj strani i ubacio, a nakon rikošeta pred golom Engleske lopta je završila u rukama Pickforda.

56' - Alexander-Arnold je raspalio po lopti sa skoro 30 metara, a Rajković se nije usudio hvatati je pa ju je boksovao nazad u polje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

53' - Vlahović sjajno bježi čuvaru i centrira ka Mladenoviću, ali nije on uspio da skrene loptu ka golu. Mnogo bolja igra i pritisak Srbije u drugom dijelu, a čini se da Englezima nije prijala pauza.

49' - Živković je nakon opasnog prodora, u kojem je s desne strane došao u kazneni prostor, zaustavljen u posljednji čas.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Piksi je napravio novu promjenu i umjesto Gudelja na teren poslao Ilića.

Završeno je prvo poluvrijeme. Engleska zasluženo vodi 1:0 nakon dominacije tokom prvih 45 minuta.

43' - Piksi je bio primoran na izmjenu. Mladenovićem je zamijenio povrijeđenog Kostića, koji je u suzama napustio teren.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

41' - Kostić je ostao na travnjaku i žali se na povredu. Problemi za Srbiju. Čini se da neće moći nastaviti meč.

39' - Gudelj je prvi igrač koji je zaradio žuti karton na utakmici.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

38' - Oslobodila se malo Srbija pritiska Engleske i u posljednjih deseteak minuta više napada, ali bezopasno je to po odbranu Gordog Albiona i golmana Pickforda koji je nezaposlen.

37' - Opet je Saka probio po desnom krilu, tražio je ubačajem Fodena, ali poslao mu je loptu iza leđa. Bilo je veoma opasno po Srbiju.

33' - ŽIvković je uputio dobar centaršut ka Milinković-Saviću, ali dobro reaguje odbrana Engleske i otklanja opasnost.

29' - Alexander-Arnold je šutirao iz slobodnjaka s 25 metara, ali pogodio je samo živi zid.

26' - 70 posto vremena je lopta u nogama nogometaša Engleske. Potpuna dominacija.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

25' - Velika šansa za Englesku! Walker je dugo vukao loptu i ušao u kazneni prostor, na kraju probacuje loptu pored Rajkovića, ali ona završava pored stative!

24' - Na prste jedne ruke se može izbrojati koliko je puta Srbija prešla centar igrališta u dosadašnjem toku meča. Blijeda partija.

22' - Bilo je opasno pred golom Srbije nakon ubačaja Alexander-Arnolda iz slobodnjaka, ali loše se snašao Rice i od njega se lopta odbila u gol-aut.

20' - Šansa za Srbiju! Alexander-Arnold je pogriješio, a Mitrović na kraju šutira pored gola sa ivice kaznenog prostora.

17' - Ni nakon gola Gordog Albiona nije se izmijenila slika koju gledamo na terenu. I dalje Engleska dominira i konstantno ima loptu u svojim nogama.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

13' - GOOOOOL! Povela je Engleska 1:0! Saka je ubacio s desne strane, a glavom loptu u mrežu zakucava Bellingham s pet metara.

12' - Gotovo konstantno je lopta na polovini Srbije. Englezi s mnogo dodavanja pokušavaju pronaći pukotinu u odbrani Piksijevog tima i igraju strpljivo. Nema uzbuđenja.

6' - Foden je šutirao s 20 metara, ali loše je zahvatio loptu i ona je otišla daleko od stative gola na kojem stoji Rajković.

5' - Engleska drži loptu u svom posjedu od početka, Srbija se brani postavljena u duplom bloku i čeka priliku za kontranapad.

1' - Počela je utakmica u Gelsenkirchenu.

20:55 - Glavni sudija ove utakmice bit će Daniele Orsato iz Italije, kojem će pomagati sunarodnjaci Ciro Carbone i Alessandro Giallatini.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:50 - Engleska je jednu od provjera prije Eura igrala i protiv Bosne i Hercegovine, a Gordi Albion je Zmajeve u Newcastleu početkom mjeseca savladao sa 3:0.

20:45 - Srbija i Engleska u različitom raspoloženju završili su pripreme za nastup na Euru, pošto je Srbija u posljednjoj provjeri deklasirala Švedsku s 3:0 u gostima, a Englezi su u prijateljskom meču šokantno poraženi od Islanda na domaćem terenu s 1:0.

20:40 - Nažalost, prvoj utakmici Srbije na Euru prethodili su navijački neredi, pošto su se danas navijači naše susjedne zemlje sukobili s pristalicama Albanije na ulicama Gelsenkirchena. Pored Albanaca, Srbijanci su se sukobili i sa Englezima.

20:35 - Bit će ovo drugi današnji meč u grupi C, pošto je prije manje od sat završio duel Slovenije i Danske, a ove selekcije su remizirale rezultatom 1:1.

20:30 - Selektori Dragan Stojković Piksi i Gareth Southgate odredili su sastave ova dva tima, koja će na travnjak Veltins stadiona.

Srbija: Rajković, Pavlović, Milenković, Veljković, Gudelj, Lukić, Milinković-Savić, Kostić, A. Živković, Vlahović i Mitrović.

Engleska: Pickford, Trippier, Guehi, Stones, Walker, Rice, Alexander-Arnold, Foden, Bellingham, Saka i Kane.
20:25 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola Evropskog prvenstva između Srbije i Engleske.